Groen licht voor verduurzaming 1.000 bedrijventerreinen

31 oktober 2022

Groen licht voor verduurzaming 1.000 bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen in Nederland worden dankzij een impuls uit het Nationaal Groeifonds de komende jaren omgetoverd tot groene, klimaatbestendige en energie-efficiënte plekken, waar werknemers prettig kunnen werken in een gezonde omgeving. Vrijdag 28 oktober besloot de ministerraad op basis van het advies van het Nationaal Groeifonds om €26 miljoen toe te kennen aan het programma Werklandschappen van de Toekomst.

‘Dit is fantastisch nieuws,’ reageert directeur Jelle de Jong van IVN Natuureducatie, een van de drijvende krachten achter de aanvraag. ‘De huidige versteende bedrijventerreinen hebben ons veel welvaart en vooruitgang gebracht. Maar medewerkers en omwonenden vragen nu om een volgende stap, die nodig is in een veranderend klimaat, nodig voor het welzijn en de gezondheid van mensen en niet te vergeten de onder druk staande biodiversiteit.’

Werklandschappen van de Toekomst

Een brede coalitie van zo’n dertig betrokken partijen, waaronder de Natuur en Milieufederaties, sloeg vorig jaar de handen ineen om uiteindelijk te komen tot het kennisprogramma ‘Werklandschappen van de Toekomst’. De aanvraag bij het Nationaal Groeifonds werd ondersteund en ingediend door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoogstnoodzakelijk aangezien van de huidige 100.000 hectare aan bedrijventerreinen, die ons land telt, slechts 1 procent bestaat uit ‘natuurlijke elementen’. Daardoor is 87% van de 3.500 bedrijventerreinen gevoelig voor wateroverlast bij heftige neerslag. Daarnaast is de verwachting, dat als er niets verandert, over dertig jaar de gemiddelde gevoelstemperatuur op een zomerse dag op een bedrijventerrein zal zijn opgelopen tot 40,8 graden Celsius.

Goed voor natuur en mens

Door te vergroenen worden deze problemen weggenomen en worden de bedrijventerreinen aantrekkelijker gemaakt voor werknemers. Dat is belangrijk want ruim een derde van het langdurig ziekteverzuim heeft een psychische oorzaak en is gerelateerd aan werkdruk. Uit allerlei onderzoek blijkt dat groen zorgt voor een betere (psychische) gezondheid en helpt tegen stress. Bovendien liggen er op de industrieterreinen grote kansen voor de biodiversiteit, die in ons land ernstig onder druk staat. Bijna 500 bedrijventerreinen liggen immers op minder dan 500 meter van een Natura 2000-gebied.

Dit is een verkorte versie van een nieuwsbericht van IVN Natuureducatie. Kijk voor meer informatie en het hele nieuwsbericht op de website van IVN.

Meer nieuws

  • Nieuws
    11 april 2024 De Training Energieboswachter 2024 is gestart!
  • Nieuws
    08 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
  • Nieuws
    26 maart 2024 Loop mee met de Klimaatmars in Amsterdam en Middelburg

Al het nieuws