Great Bubble Barrier wint Postcode Lottery Green Challenge 2018

17 september 2018

Great Bubble Barrier wint Postcode Lottery Green Challenge 2018

De Amsterdamse start-up The Great Bubble Barrier is de winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge 2018. Tijdens de finale wist de 29-jarige Anne Marieke Eveleens de internationale jury te overtuigen met de ‘Bubble Barrier’, een revolutionair luchtbellengordijn om de plasticsoep in oceanen te bestrijden. Als winnaar krijgt de start-up een cheque van 500.000 euro om haar groene innovatie verder te ontwikkelen.

luchtbellen scherm

Foto: Roy Beusker

Om de plasticsoep aan te pakken heeft The Great Bubble Barrier een luchtbellenscherm voor rivierbeddingen ontwikkeld dat plastic afvangt voordat het in zee terecht komt. Ongeveer 80% van het plastic in de zee stroomt via rivieren de oceaan in. Deze vinding perst lucht onder hoge druk door een geperforeerde buis op de rivierbodem. Hierdoor ontstaat een gordijn aan luchtbellen dat zowel de stroom van plastic afval aan het wateroppervlak als de zwevende microdeeltjes onderwater blokkeert. Langs het luchtbellengordijn drijft het plastic naar de waterkant waar het wordt afgevangen voor recycling.

Over de Green Challenge

De Postcode Lottery Green Challenge is een internationale competitie. Deze wedstrijd beloont het meest innovatieve en duurzame idee dat leidt tot reductie van CO2-uitstoot. De winnaar van deze competitie krijgt 500.000 euro om zijn product binnen twee jaar op de markt te brengen. Postcode Lottery Green Challenge wordt sinds 2007 gesteund door de Postcode Loterij. In totaal geeft de loterij aan meer dan 103 goede doelen een bijdrage die werken aan een groene en rechtvaardige wereld. De Natuur en Milieufederaties mogen sinds 1996 rekenen op jaarlijkse steun.