Dit zijn de winnaars van de Kringlogo-prijs 2024

15 maart 2024

Dit zijn de winnaars van de Kringlogo-prijs 2024

Deze week werd in maar liefst acht provincies de felbegeerde Kringlogo-prijs uitgereikt aan het meest circulaire burgerinitiatief van 2024. Tijdens de Week van de Circulaire economie zetten onze federaties op deze manier een inspirerend burgerinitiatief feestelijk in het zonnetje. Zij ontvingen een mooie wisseltrofee, gemaakt van resthout, als symbool voor hun toewijding aan de circulaire samenleving.  Bovendien mogen ze een jaar lang het speciaal voor hen ontworpen Kringlogo dragen, als erkenning van hun voorbeeldrol in een circulaire samenleving. 

Een circulaire samenleving

In heel Nederland zijn steeds meer circulaire burgerinitiatieven te vinden. Een mooie beweging; samen circulair leven en werken is een belangrijke stap naar een duurzame aarde. Daarom zetten onze federaties ieder jaar een vooruitstrevend burgerinitiatief in de schijnwerpers. Initiatieven konden zich opgeven voor de prijs, waarna een vakjury het meest indrukwekkende initiatief tot winnaar uit heeft geroepen. 

Onder de in totaal 39 genomineerden voor de burgerinitiatievenprijs waren inspirerende initiatieven te vinden. Na uitgebreid juryberaad zijn hier acht winnaars uit verkozen. Hieronder lees je welke initiatieven dit zijn en wat hen uniek maakt. Namens de Natuur en Milieufederaties feliciteren we alle winnaars van de Kringlogo-prijs 2024!

Drenthe

De Groene Stap

De Groene stap is een prachtig bewonersinitiatief dat zich inzet voor tal van groene en circulaire initiatieven. Van het planten van fruit en notenbomen in de openbare ruimte van het dorp Bovensmilde tot biologische moestuinen, een voedselbos en een fantastische gezamenlijke zelfpluktuin. In die zelfpluktuin komen leefbaarheid, groen, duurzaam voedsel en educatie samen. Maar daar houdt het niet op, want de vrijwilligers zetten zich daarnaast ook nog in voor een boekenruilkast bij de supermarkt en een repaircafé. Deze brede verzameling aan duurzame activiteiten én het innovatieve concept van een ‘eetbaar dorp’ maakt volgens de jury dit jaar het verschil en de Groene Stap een winnaar met een gouden randje.

Meer lezen

Friesland

Deelkast Us Stekje

Een deelkast: een mooie laagdrempelige manier om duurzaamheid en circulariteit in de wijk te bevorderen. De focus van Deelkast Us Stekje ligt op het delen en bewust worden van het (her)gebruik van producten. Beheerd door een echtpaar die de wijk actief betrekt door een grote deelkast in hun tuin. De passie straalt ervan af!

“Wat de één niet gebruikt, hoeft de ander niet te kopen. Een deelkast is ontzettend leuk om te doen en ik moedig iedereen aan om er ook één te starten,” aldus Kringlogo winnaar Nynke. “Zo hoop ik met dat we met vele druppels een circulair stroompje veroorzaken”.

Meer lezen

Flevoland

Stadsjutters Almere

Dit initiatief heeft een innovatieve insteek dat nieuw leven inblaast in (interieur)producten door gebruik te maken van oude materialen. Het proactief verzamelen van materialen uit de buurt, zelfs uitgrofvuil, en het vinden van geschikte bestemmingen onderscheidt dit project van andere initiatieven. Het initiatief getuigt van een inspirerende inzet voor duurzaamheid en creatieve hergebruiksmogelijkheden.

Meer lezen

Limburg

Lânger Toês

Dit initiatief combineert de krachten van de gemeente Nederweert, WoonIk en de klussendienst van het Repair Café. Samen hebben zij een hulpmiddelendepot opgezet onder de naam ‘Lânger Toês’, met als doel mensen te voorzien van de juiste hulpmiddelen, zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Lânger Toês verdient lof vanwege de vrijwilligers een onmisbare rol spelen in het bevorderen van circulariteit, en daarmee direct ook sociale impact maken. De samenwerking met instanties zoals de gemeente en woningverenigingen onderstreept de effectiviteit en de impact van dit initiatief.

Meer informatie

Noord-Brabant

Ecodorp Klein Oers

In Ecodorp Klein Oers te Veldhoven worden veertig woningen gebouwd. Dat doen de toekomstige bewoners zelf, samen met een groep gedreven vrijwilligers. Het Ecodorp wordt zo circulair mogelijk gebouwd: de woningen zijn van gerecyclede en natuurlijke materialen. Zo is de fundering gemaakt van afval uit de glasindustrie en de geluidsisolatie van de woningen van oude, gerecyclede spijkerbroeken. Stro, hout en leem worden gebruikt als bouw- en isolatiemateriaal. Dit initiatief toont aan hoe een gedeelde visie en actieve participatie kunnen leiden tot een bloeiende en duurzame gemeenschap.

Meer lezen

 

Overijssel

Stichting Goede Buren

Stichting Goede Buren Olst is een verzamelpunt voor duurzame initiatieven, en kenmerkt zich door haar creativiteit. Doordat alles in de ruimte op wielen staat, kan de ruimte op veel verschillende manieren benut worden. Zo kunnen de verschillende circulaire initiatieven zonder moeite gecombineerd worden. Het initiatief wordt gerund door zo’n zestig vrijwilligers.

Door de actieve samenwerking en kruisbestuiving tussen de verschillende initiatieven wordt het algeheel versterkt. Dit toont aan hoe samenwerking en diversiteit leiden tot een succesvolle en veerkrachtige aanpak van duurzaamheid binnen de buurt.

Meer lezen

Utrecht

Swapsint Woerden

Deze initiatiefnemers geven speelgoed een tweede leven, met jaarlijkse ruilmarkten. Zo zorgen ze ervoor dat Sinterklaas, ouders en kinderen voordelig, slim en duurzaam Sinterklaas kunnen vieren. In november 2023 organiseerden ze voor de 4e keer Swap Sint activiteiten in Woerden. Deze waardevolle traditie benadrukt de betekenis van tweedehands cadeaus en stimuleert een duurzame mindset. Bovendien is het mooi om te zien dat veel scholen zich aansluiten bij dit initiatief, wat bijdraagt aan een grotere bewustwording en betrokkenheid binnen de gemeenschap.

Meer lezen

Zeeland

Repair café in de klas

Op de Don Bosco school gaat elke vrijdagmiddag een groepje leerlingen aan de slag om spullen en apparaten te repareren. Deze spullen nemen ze zelf van thuis mee of komen van school of de bewoners uit het dorp. Tijdens de les wordt het principe van de circulaire samenleving uitgelegd en het belang van repareren. Kapotte spullen krijgen een nieuw leven in plaats dat ze worden weggegooid. Een van de kinderen over het repair café: “Ik vind het leuk om te doen en op te zoeken hoe we apparaten open kunnen maken. Op internet staat heel veel informatie. In het Repaircafé in de klas leren we dat allemaal en hoe we een plan maken om de reparatie uit te voeren, en dat vind ik leuk.” Deze innovatieve samenwerking stimuleert niet alleen duurzaamheid, maar ook educatie en bewustwording bij de jongere generatie.

Meer lezen

Inspirerende winnaars

Het winnen van het Kringlogo en de erkenning als beste circulaire burgerinitiatief van de provincie zal deze initiatieven helpen om anderen te inspireren en aan te moedigen om ook circulaire initiatieven te ontplooien. Als Natuur en Milieufederaties geloven we in de kracht van burgerinitiatieven om positieve verandering teweeg te brengen. Bovenstaande initiatieven zijn stuk voor stuk prachtige voorbeelden van hoe individuen een verschil kunnen maken en bijdragen aan een duurzamere toekomst voor provincie en daarbuiten. 

Burgers in de circulaire samenleving

De omslag naar een circulaire economie vraagt om een actieve deelname van burgers. Het is een beweging die gedreven wordt door mensen die niet wachten op verandering, maar deze zelf tot stand brengen. Gelukkig telt Nederland vele van deze circulaire burgers, waarvan sommigen hun eigen burgerinitiatieven hebben opgezet. Met behulp van bijvoorbeeld het Servicepunt Circulair kunnen consumenten en ondernemers ook de stap zetten binnen deze circulaire beweging. 

Ben je geïnspireerd geraakt en wil jij ook een circulair initiatief starten? Via ons Servicepunt Circulair helpen we jou op weg.

In contact met ons komen?

Profiel Tess Schram

Tess Schram

Programmaleider Circulaire Samenleving