Jongerenparticipatie

Jongerenparticipatie in de energietransitie

De energietransitie is gebaat bij een brede maatschappelijke betrokkenheid. Toch denkt en doet ‘de jongere’ nog niet erg actief mee in de reguliere participatieprocessen van gemeenten en regio’s. Dat moet anders. Het gaat over hún toekomst waar ze wel degelijk een sterke mening over hebben.

Hoe betrek je jongeren bij de energietransitie?

Uit diverse onderzoeken van de Natuur en Milieufederaties blijkt dat 75-80% van de jongeren zich zorgen maakt over het klimaat. Driekwart van de bevraagde jongeren wil meer doen voor het klimaat. Daarom is het belangrijk dat hun stem ook gehoord wordt en ze de mogelijkheid krijgen om ideeën te delen. In alle twaalf de provincies hebben wij de ambitie om meer jongeren te verbinden met de energietransitie door samenwerkingen aan te gaan.

Met de energietransitie streven we naar een energievoorziening die duurzamer en groener is, met bronnen zoals de zon of wind. Om de Regionale Energie Strategie (RES) regio’s en gemeentes te helpen jongeren beter te betrekken bij hun plannen, hebben we een flyer gemaakt met tips en praktijkvoorbeelden.

Download de flyer

Nando, Gerben en Simone delen hun ervaring

In deze video vertellen Nando Habraken (Natuur en Milieu Gelderland), Gerben de Vries (Natuur en Milieufederatie Utrecht) en Simone Rommets (Natuur en Milieufederatie Groningen) hoe zij jongeren betrekken bij de energietransitie. Ook delen ze tips.

Deze inspirerende initiatieven gingen je voor:

Samenwerking met hogeschool

Samenwerking met hogeschool

Natuur en Milieu Gelderland (NMG) is een samenwerking met een hogeschool aangegaan. JongRES Clean Tech en Saxion hebben de handen ineen geslagen. Studenten bestuurskunde gaan in het tweede jaar aan de slag met het onderwerp samenwerkende overheden. De RES sluit hier goed op aan. De NMG heeft meegedacht met het lesprogramma en gastlessen gefaciliteerd.

Stand Up!

Stand Up!

De Brabantse Milieufederatie (BMF) bedacht het project ‘Stand Up!’. Hierbij kunnen jongeren al swipend meepraten door middel van Swipocratie. In de online tool konden ze op een speelse manier aangeven wat ze vinden van verschillende klimaatdilemma’s en wat ze zelf aan hun gedrag willen veranderen. Ruim 850 Brabantse jongeren deden mee.

 

Jeugdinitiatief Groen!

Jeugdinitiatief Groen!

Nadat de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) in 2019 in gemeente Stichtse Vecht een jongerenavond over de
energietransitie had georganiseerd, besloten een aantal deelnemers het heft in eigen
handen te nemen. Zo werd Stichting Groen! geboren: een groep jonge creatievelingen
die duurzame acties in hun gemeente opzetten voor jongeren.

Finding ROOTS

De Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) is betrokken bij de coproductie Finding ROOTS. Het is een initiatief om studenten van onderwijsinstellingen in Zeeland te stimuleren om duurzaamheidsambassadeur te worden.

Watt nou! Jongeren over energie

De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) heeft de succesvolle online campagne ‘Watt Nou! Jongeren over energie’ gevoerd. Ruim 52.000 jongeren zijn bereikt met de online promocampagne.

Komt jouw project hier?

 

Tips: zo betrek je jongeren bij de energietransitie

  • Benader jongeren via social media en peer-to-peer
  • Communiceer op hun manier
  • Maak meedoen laagdrempelig
  • Houd activiteiten vlot en aantrekkelijk
  • Laat zien dat je jongeren serieus neemt

Bekijk hier de flyer met meer tips

                                             Onze partners:

We denken graag mee over hoe jongerenparticipatie in jouw RES-regio of gemeente vorm kan krijgen!