Training Energieboswachter

Training Energieboswachter

Vind je de energietransitie belangrijk? Wil je meer leren over de combinatie van zon- en windparken én natuur en biodiversiteit? Meld je dan aan voor de verdiepende training Energieboswachter. In twee maanden tijd word je opgeleid tot burgerexpert voor natuurinclusieve zon- en windparken. 

De training Energieboswachter wordt gegeven onder leiding van deskundigen van jouw provinciale natuur- en milieufederatie. Ook leer je van gastsprekers. Tijdens de training krijg je de tools en informatie die nodig zijn om zon- en windprojecten te beoordelen op de effecten voor natuur en biodiversiteit. Zo draag je zelf bij aan een natuurinclusieve energietransitie.

De training is inmiddels gestart en wordt op dit moment door vijf federaties gegeven. Je daarvoor aanmelden is niet meer mogelijk. Je kunt wel je interesse alvast doorgeven voor de nieuwe training Energieboswachter die later dit jaar wordt ingepland.

Ja, ik ben geïnteresseerd in de training

Informatie over de training bij jouw federatie

Dit is de ervaring van een deelnemer

Oud-cursist Bert Lemmens van IVN Laarbeek deelt zijn ervaringen met de training Energieboswachter in een interview. Bert is na het volgen van de training Energieboswachter enthousiast over de mogelijkheden die er zijn om de biodiversiteit te verbeteren: “Tijdens de Training Energieboswachter leer je hoe duurzame energie en biodiversiteit samen kunnen gaan.”

Lees hier het interview

Resultaat: wat levert de training op?

Jij weet na deze training beter hoe je natuurpositieve energieprojecten kunt vormgeven.

  • Veel kennis over ecologische meerwaarde bij zon- en windprojecten.
  • Handvatten om locaties te beoordelen en bestemmingsplannen te interpreteren.
  • Praktijkervaring (oefen met een zelfgekozen zon- of windproject).
  • Interessant en leuk netwerk: je wordt onderdeel van een expertpool en houdt contact met andere Energieboswachters.
  • Je zet je in voor een actueel en maatschappelijk relevant vraagstuk.
  • Officieel certificaat ‘Training Energieboswachter’.

Programma

De training omvat 7 avonden en bestaat uit 3 verdiepende kennissessies en een praktijkopdracht die je samen met een aantal andere deelnemers uitwerkt. De totale tijdsinvestering bedraagt ± 30 uur, waarvan ± 20 uur voor zelfstudie/praktijkopdracht.

Praktische informatie & inschrijven

Doelgroep

Deze training is onmisbaar voor energiecoöperaties en iedereen die actief is in een lokale natuur- en milieuorganisatie. Voorkennis over de energietransitie of ecologie is niet vereist, wel een leergierige en open houding.

Kosten

De training kost 49,00 euro per persoon. Voor deze training geldt een annuleringsregeling.

  • 25,00 euro bij annulering binnen 7 dagen voor aanvang van de training
  • 49,00 euro bij annulering binnen 48 uur voor aanvang van de training

Organisatie

Deze training is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties. De training wordt gelijktijdig bij een aantal provinciale natuur- en milieufederaties gegeven, waardoor er bij de drie inhoudelijke kennissessies ook deelnemers van andere federaties aanwezig zijn. De overige bijeenkomsten zijn enkel met de eigen provinciale deelnemers.

Contact

Voor vragen kun je terecht bij jouw desbetreffende federatie. Heb je een algemene vraag voor ons of wil je in contact komen met de landelijke contactpersoon? Neem dan contact op met projectleider Hanne van de Ven: hanne.vandeven@brabantsemilieufederatie.nl.