Zwolle gaat kantelen

10 april 2014

Zwolle gaat kantelen

KantelenZwolle1

De wereld is aan het veranderen! Het nieuwe Nederland staat al in de steigers, maar velen zien het nog niet. Op donderdag 3 april organiseerden een aantal actieve inwoners en ondernemers de kantelbijeenkomst Zwolle in transitie om versneld te werken aan Zwolle 3.0. Tijdens de bijeenkomst gaven 350 deelnemers op meerdere domeinen invulling  aan deze kanteling, zoals lokale economie, energie, zorg en onderwijs. Natuur en Milieu Overijssel organiseerde samen met Duurzaam Unlimited de werksessie Zwolle levert energie!

Henk Boshove verzorgde een korte inleiding en daarna gaf Jan Rotmans, auteur van In het oog van de orkaan en bekend van de aflevering Nederland in transitie van VPRO’s Tegenlicht, een inspirerend kantelbetoog. “De samenleving kantelt van een centraal geleide, top-down gestuurde naar een decentrale, bottom-up samenleving”, aldus de professor in duurzame transities, “In 2014 zullen de spanningen tussen de ‘aanpassers’ en de ‘vernieuwers’ toenemen. En hoe groter de onrust, hoe verder we in de kantelfase komen.”  

Werksessie Zwolle levert energie!
Na een korte pauze gingen de 350 deelnemers aan de hand van thema’s met elkaar in gesprek op verschillende domeinen, zoals lokale economie, zorg en onderwijs. Natuur en Milieu Overijssel organiseerde samen met Duurzaam Unlimited de werksessie Zwolle levert energie! Het doel was om stappen te formuleren voor duurzame energie in de hele stad in 2050. De technieken zijn er! In deze werksessie verbonden we initiatieven en partijen aan elkaar voor nieuwe samenwerkingen en een andere kijk op de zaken. Met acht concrete topideeën als uitkomst, gaf de werksessie invulling aan de lokale Zwolse energieagenda. Zo gaan er werkgroepen aan de slag met het bestrijden van energiearmoede, een CO2-neutrale lokale energievoorziening en een zonnepanelenpark in elke wijk.

Wij kijken met een zeer goed gevoel terug op deze bijeenkomst. Deze avond vraagt zeker om een vervolg en deze gaat er zeker komen! Kijk voor meer informatie op www.zwolleintransitie.nl.

KantelenZwolle1kantelenzwollekantelenzwolle Jan Rotmans

Foto’s: Job Boersma