Winnaars wedstrijd Kringlogo: dit zijn de meest circulaire burgerinitiatieven van Nederland

14 februari 2022

Winnaars wedstrijd Kringlogo: dit zijn de meest circulaire burgerinitiatieven van Nederland

Vorige week was het de Week van de Circulaire Economie. Een mooie aanleiding voor ons om de mooie circulaire burgerinitiatieven die Nederland kent eens in het zonnetje te zetten. Daarom riepen we bij Servicepunt Circulair een aanmoedigingsprijs in het leven voor deze initiatieven, die in maar liefst acht provincies werd uitgereikt. De winnaars ontvingen allen een prachtige circulaire bokaal, gemaakt van resthout. Daarnaast mogen zij een jaar lang het speciaal voor hen ontworpen Kringlogo gebruiken.

Er waren in totaal maar liefst 33 nominaties voor de burgerinitiatievenprijs. Dat zijn stuk voor stuk inspirerende initiatieven. Toch kon er in elke provincie maar één de winnaar zijn. Met het logo kunnen zij laten zien dat zij het meest circulaire initiatief zijn van hun provincie en anderen inspireren om ook met circulaire economie aan de slag te gaan.

De winnaars
De omslag richting een circulaire economie is er een die niet vanzelf gaat. Daar hebben we inwoners voor nodig die het lot in eigen handen nemen. Inwoners die de verandering die ze zo graag willen zien zelf bewerkstelligen. De winnaars van de burgerinitiatievenprijs zijn prachtige voorbeelden van hoe je als bewoner zelf aan de slag kunt. We stellen ze met trots voor.

Winnaar in Drenthe: Groei Grond

Een pompoen- en courgettestraat in het centrum van Emmen. Het is een eetbare, biologische buurttuin waar iedereen welkom is. Het initiatief kwam van een aantal bewoners en deelname is gratis. Tuinieren wordt hiermee verbonden aan sociale contacten, betekenisvol bezig zijn en educatie. Er zijn minder verpakkingen nodig, de voedselketen is korter en de waarde blijft in de buurt. Buurtbewoners mogen oogst meenemen tegen een zelf bepaalde gift.

De initiatiefnemers van Groei Grond nemen de prijs in ontvangst

 

Winnaar in Friesland: Coöperatie Buurtmarkt ‘Better foar Letter’

Wat is er niet circulair aan dit initiatief? Deze enthousiastelingen die de buurtsuper ‘Better foar Letter’ hebben opgezet zorgen voor een kortere voedselketen, minder voedselverspilling, voedsel zonder verpakking, minder CO2 uitstoot en heel veel gelukkige leden. De Natuur en Milieufederaties ondersteunen jullie wens een bijdrage te leveren aan het beter maken van onze aarde.

Winnaar in Gelderland: Buurtbokhashi van BuurtGroenBedrijf

Bokhashi maken van gevallen blad in de stad? Ja, dat kan! In het Spijkerkwartier streven buurtbewoners naar een gesloten groenbalans zonder fossiele brandstoffen. Al het vrijkomend blad en snoeisel in de wijk wordt verwerkt als mulchlaag of in een takkenril. De beplanting blijft vitaal en is bestand tegen de grillen van de klimaatsverandering. De jury is unaniem: dit project is super solidair en circulair.

De initiatiefnemers van Bokhashi nemen de prijs in ontvangst

 

Winnaar in Groningen: Weggeefkast verzorgingsartikelen voor minima

Dit is een prachtig voorbeeld van een klein initiatief met een groots bereik: verzorgingsartikelen die via de weggeefkast worden aangeboden en anoniem kunnen worden meegenomen. Niet alleen crèmes, shampoo of andere luxe artikelen maar juist ook noodzakelijke producten zoals maandverband. Veel mensen hebben verzorgingsproducten in hun badkamerkastjes staan die ze niet gebruiken. Met de weggeefkast kunnen ze producten alsnog een goede bestemming krijgen. Daarnaast zet dit initiatief mensen aan het denken over menstruatiearmoede, dat ook in Nederland een serieus probleem is. De Natuur en Milieufederaties dragen dit initiatief dan ook een warm hart toe vanwege de laagdrempeligheid en vooral de voorbeeldfunctie die het uitstraalt. Van harte!

Esther, initiatiefnemers van de weggeefkast in Groningen, mag de prijs in ontvangst nemen

 

Winnaar in Noord-Brabant: Wormenhotels013

Twee XL wormenhotels in Tilburg! In deze hotels recycleren leerkrachten en leerlingen hun fruit en snijafval voor ‘goud voor de bodem’ in hun schooltuin. Circulair zijn is jong geleerd vinden ze hier in Tilburg. Daar zijn de Natuur en Milieufederaties het helemaal mee eens. Dit initiatief heeft een krachtige zwaan-kleef[1]aan uitstraling en het zal niet lang duren voordat er exemplaren neergezet worden voor de horeca, bedrijven, instellingen en nog meer scholen. Laat die wormen maar kruipen!

Winnaar in Overijssel: Alle Shampooflessen Verzamelen!

Een fantastisch initiatief van Dorpen van Morgen, een verzameling bewonersgroepen, om mensen meer bewust te maken van de waarde van (plastic) afval door het grootscheeps inzamelen van lege shampooflessen. Dit gebeurt in samenwerking met supermarkten en scholen. Met het ingezamelde plastic worden afvalbakken geproduceerd en geplaatst in de vijf dorpskernen van Dalfsen. Dit initiatief is succesvol door de medewerking van een aantal scholen, plaatsing van inzamelbakken bij supermarkten en veel aandacht in lokale pers en op sociale media. Het apart inzamelen van shampooflessen is al voor veel inwoners ‘normaal’ geworden. De Natuur en Milieufederaties hopen dat deze inzamelactie zich als een schuimkop door heel Nederland zal verspreiden.

Kinderburgermeester Myla Groenendijk mag namens Alle Shampooflessen Verzamelen! de bokaal in ontvangst nemen

 

Winnaar in Utrecht: Het Ruilhaventje

Het is een recent opgestart initiatief en nu al een regelrecht succes: ruildagen van kinderkleding en speelgoed. Na elke ruildag wordt bijgehouden hoeveel kleding er is geruild en ook hoeveel CO2-uitstoot en liter water bespaard is door de geruilde kleertjes (t.o.v. het kopen van nieuwe kleding). Dit posten de enthousiaste initiatiefnemers dan ook graag nog eens op hun Facebookpagina. De jury was het dan ook snel eens: Het Ruilhaventje is een fantastische winnaar.

De initiatiefnemer van het Ruilhaventje mag de bokaal in ontvangst nemen

 

Winnaar in Zeeland: Cityseeds

Cityseeds is een prachtig voorbeeld van een project dat door middel van circulaire activiteiten aan sociale cohesie bijdraagt in een woonwijk. Bij Cityseeds werken vrijwilligers in een moestuin van minimaal 2000 m2 om voedsel uit te kunnen delen aan mensen en gezinnen die in de wijk wonen. Het compostproject dat is opgezet is een mooi voorbeeld van een circulaire activiteit omdat het huis-aan-huis compostbakken ophaalt bij de mensen thuis en vervolgens naar de moestuin van Cityseeds brengt. Het compostproject is niet alleen een circulair project maar tegelijkertijd ook een sociaal project omdat het verbinding creëert in de wijk en met de moestuin. Op deze manier doet Cityseeds op een ciculaire manier aan armoedebestrijding.

 

Cityseeds mag de bokaal in ontvangst nemen

 

We willen alle winnaars feliciteren met hun prijs en ook de ingezonden initiatieven hartelijk danken voor hun deelname.