Weervrouw Margot Ribberink in de weer voor Windpark Nijmegen-Betuwe

8 juni 2015

Weervrouw Margot Ribberink in de weer voor Windpark Nijmegen-Betuwe

Weervrouw Margot Ribberink zet zich in voor de komst van Windpark Nijmegen-Betuwe. Samen met andere bewoners van Nijmegen en omgeving wil ze een windpark realiseren met vijf windmolens langs de A15 bij afslag Elst. “Het is mooi dat je niet alléén hoeft te investeren in groene energie, we kunnen het samen doen. Als we nú met z´n allen de schouders eronder zetten, kunnen we volgend jaar groene stroom opwekken voor zo’n 8.300 huishoudens.”

Mading2rgot Ribberink presenteert het weer voor o.a. TV Gelderland en Omroep Max. In haar werk ziet ze dat het weer verandert. Ze is bezorgd over de gevolgen van deze weersverandering, die ook bij ons merkbaar is. “Het regent steeds harder, waardoor we meer wateroverlast krijgen. Tegelijk hebben we steeds langere periodes van grote droogte. Dat komt door de opwarming van de aarde. Die wordt veroorzaakt door ons gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardolie en steenkool”, legt Ribberink uit.
De oplossing ligt volgens de weervrouw binnen handbereik. Om de klimaatverandering een halt toe te roepen is een snelle en totale overgang naar duurzame energie nodig. Windpark Nijmegen-Betuwe levert daar een belangrijke bijdrage aan. “Zonne-energie gebruiken we in Nijmegen al, maar de wind nog niet. Het waait hier misschien minder hard dan aan zee, maar we hebben meer dan genoeg wind om windmolens te laten draaien en ons te voorzien van schone energie.”

Burgerinitiatief 
Windpark Nijmegen-Betuwe is een initiatief van burgers uit de regio Nijmegen en Overbetuwe. Samen hebben ze de coöperatie WindpowerNijmegen opgericht om hun eigen windpark langs de A15 te realiseren. Om het windpark te bouwen zoekt de coöperatie leden die mee willen investeren door ledencertificaten (aandelen) te kopen. De investering verdient zich terug in een goed rendement; meer dan spaargeld op een bank oplevert. Een ledencertificaat kost 250 euro per stuk. Het lidmaatschap van de coöperatie is eenmalig 25 euro. Iedereen die zich voor 25 juli a.s. aanmeldt krijgt voorrang bij de inschrijving op ledencertificaten.

Margot Ribberink is enthousiast. Vanuit haar huis in Lent kijkt ze straks uit op haar eigen windmolens. “Met alle bewoners van Nijmegen en daarbuiten kunnen we ons eigen windpark realiseren en lokale, groene stroom opwekken. Zo kunnen we een voorbeeld zijn voor alle steden in Nederland. Dat is toch geweldig.“

Kijk voor meer informatie en een filmpje met Margot Ribberink op www.windparknijmegenbetuwe.nl.