Wat is jouw favoriete onkruidrecept?

27 juni 2014

Wat is jouw favoriete onkruidrecept?

lentesaladevertNatuur en Milieu Overijssel, drinkwaterbedrijf Vitens en de provincie Overijssel starten samen de campagne ‘Zonder is Gezonder’. Daarmee willen de partijen het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terugdringen. Die vormen een bedreiging voor schoon drinkwater, terwijl er voldoende gezonde alternatieven zijn. Belangrijk onderdeel van de campagne is ‘If you can’t beat them, eat them’, een zoektocht naar de lekkerste onkruidrecepten. Inwoners van de provincie Overijssel maken door het insturen van hun favoriete onkruidrecept kans op een plekje in een echt onkruidreceptenboek. Wat is jouw lekkerste onkruidrecept?

Veel mensen beginnen in het voorjaar de jaarlijkse strijd tegen onkruid. Ze verwijderen bijvoorbeeld zevenblad, paardenbloemen en brandnetels uit de rozenperkjes en moestuinen. Vaak gebruiken tuinders daarvoor chemische bestrijdingsmiddelen zoals RoundUp. Die zijn effectief, maar schadelijk voor het milieu. Het zijn gifstoffen die na gebruik nog een tijdje achterblijven in de bodem. Ze zijn daardoor slecht voor planten en dieren én vormen een bedreiging voor ons drinkwater.

If you can’t beat them, eat them!
Met de campagne Zonder is Gezonder willen Natuur en Milieu Overijssel, Vitens en provincie Overijssel inwoners bewust maken dat er alternatieven zijn voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Er zijn namelijk genoeg milieuvriendelijke manieren om onkruid tegen te gaan. En weinig mensen weten dat het een heerlijk ingrediënt is voor een gerecht. Zelfs topkoks duiken regelmatig de tuin in. Wat te denken van een heerlijke brandnetelsoep als voorgerecht, gevolgd door een kruidige zevenbladrisotto en vanille-ijs met paardenbloemenconfiture als toetje. Misschien niet het meest voor de hand liggende diner, maar het is verbazend lekker. Onder het motto If you can’t beat them, eat them! organisen de initiatiefnemers een onkruidreceptenwedstrijd.

Deel jouw onkruidrecept
Wat is jouw favoriete onkruidrecept? Stuur hem naar Alma Streefkerk via streefkerk@natuurenmilieuoverijssel.nl. Het recept van de winnaar krijgt een prominente plek in een echt onkruidreceptenboek. Bezoek de site ook voor gezonde alternatieven voor onkruidbestrijding en meer informatie over de campagne de website Jij&Overijssel: http://www.jijenoverijssel.nl/schoongrondwater

Verbod RoundUp
De Tweede Kamer besloot dit jaar tot een verbod op van RoundUp en soortgelijke chemische bestrijdingsmiddelen op verharde oppervlakten. Vanaf november 2015 mogen gemeenten en inwoners deze middelen niet meer gebruiken op straten, tuinpaden en terrassen. Drinkwaterbedrijf Vitens juicht dat besluit van harte toe. Om schoon en betrouwbaar drinkwater te kunnen blijven produceren, moet zij namelijk, net als andere drinkwaterbedrijven het grondwater extra zuiveren. Bescherming van de bron is dan ook noodzakelijk.