Waste Battle Zwolle van start

26 maart 2015

Waste Battle Zwolle van start

Tijdens een informeel no-waste ontbijt geven alle bij de Waste Battle Zwolle betrokken partijen donderdag 26 maart het officiële startsein voor een primeur: de eerste Waste Battle in Zwolle! Met een wedstrijd op basisschool de Parkschool, gymnasium Celeanum en Hogeschool Windesheim  dagen zij de ruim 250 leerlingen uit om dé oplossing voor zwerfvuil te bedenken. Partners Gemeente Zwolle, NOVON, Rabobank  IJsseldelta, AKG Kunststofgroep BV, Jansen vastgoed en ROVA-Mooi Schoon hebben voor het winnende idee fondsen beschikbaar gesteld om ervoor te zorgen dat het niet alleen bij een mooi idee blijft.  

DSCF4395Zwerfvuil is een hardnekkig probleem waaraan mensen zich storen,  dat de leefomgeving  in negatieve zin beïnvloedt en ons allemaal ook nog eens veel geld kost. Zwerfvuil  ontstaat over het algemeen niet uit bewust vervuilend gedrag, maar lijkt vooral een kwestie van onbewust kopieergedrag. De uitdaging voor de leerlingen is om met een oplossing te komen die inspeelt op dit psychologische mechanisme. Innovatieve oplossingen kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn uit de gamification en nudge.  In april en mei zijn er voorrondes op de verschillende scholen. Op vrijdag 29  mei gaan de 6 winnaars hiervan met elkaar de eind battle aan in Hedon. Alle partners spannen zich in om het meest veelbelovende idee niet alleen met geld, maar ook met expertise en hun netwerk verder te helpen.

Vernieuwende aanpak zwerfvuil
De Waste Battle Zwolle onderscheidt zich van andere zwerfvuilprojecten doordat het inzet op de preventie van zwerfvuil en doordat het jongeren,  die zelf een grote bijdrage leveren aan het probleem , de oplossing laat verzinnen. Vernieuwend  is ook de lesmethode die gebruik  maakt van een game-achtig beloningssysteem en last but not least de inzet van partners bij de realisatie van het winnende idee.

De Waste Battle Zwolle is een initiatief van Gooitz, Natuur en Milieu Overijssel en Hogeschool Windesheim.