Waste Battle Almelo van start

16 september 2016

Waste Battle Almelo van start

Op maandag 19 september geven wethouder Javier Cornelissen en de Almelose rapper Noëmar het startsein voor de Waste Battle Almelo, op De Huve (de Kolibri 22). Op deze maandag beginnen 75 leerlingen van basisschool De Compaan, Stapvoorde en De Huve aan een groot en uitdagend project: de Waste Battle Almelo. Gedurende drie dagen  duiken zij in de zwerfafval problematiek en gaan op zoek naar dé oplossing om zwerfvuil te voorkomen. Ook 25 leerlingen van het Noordik  doen mee aan de Waste Battle en starten maandag 26 september. Wie van hen komt met het beste, meest effectieve  idee, wint de Waste Battle Bokaal en een mooi budget voor de verdere doorontwikkeling? Partners Gemeente Almelo, Machinefabriek Boessenkool B.V., Dumocon B.V., Albert Heijn Klaas Sanders Windmolenbroek, Asito Almelo en McDonalds Almelo hebben voor het winnende idee fondsen beschikbaar gesteld om ervoor te zorgen dat het niet alleen bij een mooi idee blijft.  Ook de expertise en het netwerk van de partners kan daarbij helpen.   

Zwerfvuil is een hardnekkig probleem waaraan mensen zich storen,  dat de leefomgeving  in negatieve zin beïnvloedt en ons allemaal ook nog eens veel geld kost. Belangrijke vervuilers zijn jongeren, recreanten en verkeersdeelnemers. Zwerfvuil  ontstaat over het algemeen niet uit bewust vervuilend gedrag, maar lijkt vooral een kwestie van onbewust kopieergedrag. De uitdaging voor de leerlingen is om met een oplossing te komen die inspeelt op dit psychologische mechanisme. Innovatieve oplossingen kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn uit de gamification en nudge.  In september zijn de voorrondes op de scholen en op vrijdag 11 november gaan de 8 winnaars met elkaar de eind battle aan in Naxt stage.

Vernieuwende aanpak zwerfvuil De Waste Battle onderscheidt zich van andere zwerfvuilprojecten doordat het inzet op de preventie van zwerfvuil en doordat het jongeren,  die zelf een grote bijdrage leveren aan het probleem , de oplossing laat bedenken. Vernieuwend  is ook de lesmethode die gebruik  maakt van een game-achtig beloningssysteem en last but not least de inzet van partners bij de realisatie van het winnende idee.

De Waste Battle Zwolle is een initiatief van Gooitz en Natuur en Milieu Overijssel in samenwerking met Marthijn de Rooy in opdracht van gemeente Almelo. Zie ook onze website.