Vijf nieuwe voedselbossen in Brabant

8 augustus 2019

Vijf nieuwe voedselbossen in Brabant

Brabant is straks vijf voedselbossen rijker. Vanaf komend jaar wordt er 7,3 hectare voedselbos aangelegd. Elk bos met een eigen karakter. Dat is afgesproken in het Koepelplan voedselbossen Noord-Brabant. De eerste bomen en struiken worden komende winter aangeplant.

De voedselbossen worden verspreid aangelegd over de provincie Noord-Brabant. “Het gaat om vijf initiatieven in Brabantse Wal, Helvoirt, Oirschot, Eersel en Loosbroek,” zegt projectleider John Vermeer van de Brabantse Milieufederatie. “Elk bos krijgt een eigen accent. Zo krijgt het ene bos een zorgfunctie en draait het in een ander voedselbos meer om beleving en verwerking van producten.”

Voedselbos aanleggen

Een voedselbos bestaat uit permanente gewassen die voedsel produceren. Het gaat dan om bomen, struiken en bosplantsoen. John Vermeer: “Deze vaste planten zorgen voor meer stabiliteit en letterlijk diepgang in het systeem. Hierdoor kunnen ecologische principes tot hun recht komen, zoals natuurlijk functionerende mineralenhuishouding met inzet van bodemleven.” Bovendien neemt het watervasthoudend vermogen enorm toe.

De komende maanden moet er voor elke locatie een ontwerp worden gemaakt en plannen opgesteld voor de daadwerkelijke realisatie. Per type voedselbos verschilt het ontwerp en het aantal en soort planten. Het Koepelplan ondersteunt bij de aankoop van plantgoed. “In een voedselbos wil je duurzame soorten die een mooie opbrengst geven,” zegt projectleider Vermeer. “De aankoop van dit type bomen en struiken kost iets meer. Daarnaast wil je jonge aanplant beschermen tegen vraat door bijvoorbeeld konijnen en herten.”