‘Vergeet kinderopvang niet bij voedseleducatie’

10 april 2018

‘Vergeet kinderopvang niet bij voedseleducatie’

Speeddates, smaaklessen en ‘Koe en jij’ bij eerste Meet & Eat Jong Leren Eten

Op maandag 9 april organiseerde de Natuur en Milieufederatie Groningen en Makelaars Jong Leren Eten een Meet & Eat in Delfzijl: een bijeenkomst voor iedereen met interesse voor voedseleducatie uit de regio Delfzijl – Appingedam – Loppersum. Op de bijeenkomst kwamen zo’n dertig geïnteresseerden af, werkzaam in het onderwijs, bij de gemeente, kinderopvang en voedseleducatie.

De voedselmakelaars
Makelaars in Groningen Hannie Poletiek en Hannelore Borger vertelden over Jong Leren Eten, een programma gericht op versterking van voedselbewustzijn voor kinderen van 0-18 jaar. Ook kwamen Smaaklessen aan bod; een lesprogramma over voeding waarbij kinderen al hun zintuigen gebruiken om meer te leren over hun dagelijkse eten.

Koe en Jij
Daarna vertelde Annely Langereis over De Boer op Noord en haar bedrijf Koe en Jij. De Boer op Noord is een stichting met aangesloten melkvee-, akkerbouw-, of zoogkoeienboerderijen in Noord-Nederland, waar kinderen op bezoek mogen komen.

Dagmar Slager van Centrum Jeugd en Gezin vertelde nog over de regionale verkenning van vraag en aanbod op het gebied van gezondheidsprojecten.

Gebrek aan aandacht kinderopvang
De kinderopvang was goed vertegenwoordigd in de zaal en daar was ook onvrede bij te merken: lesprogramma’s over voeding zijn vaak gericht op basisscholen, terwijl kinderen in de leeftijd van 0-4 juist al veel geleerd kan worden over gezonde voeding: het is immers de periode waarin de basis wordt gelegd en wanneer kinderen starten met eten. Er werd uit de zaal dan ook gepleit voor focus op de kinderopvang bij voedseleducatie. Een geluid dat de voedselmakelaars meteen ter harte hebben genomen.

Speeddates
Na de smakelijke lunch in Wijkcentrum ’t Houkje gingen de deelnemers met elkaar op speeddate, om even één op één verder te praten en interessante mogelijkheden voor samenwerking te onderzoeken.

Serie Meet & Eat Jong Leren Eten
Deze Meet & Eat was de eerste in een regionale serie. Houd voor de volgende bijeenkomst nmfgroningen.nl/jonglereneten in de gaten.

Over de Meet & Eats
De Natuur en Milieufederaties van Groningen en Drenthe zijn in 2016 gestart met een reeks Meet & Eats; bijeenkomsten over verduurzaming van ons voedselsysteem. Het verduurzamen van onze voedselproductie en -consumptie biedt namelijk kansen voor duurzaamheid, onze gezondheid, dierwelzijn en de economie.

De Meet & Eats hebben uiteenlopende thema’s zoals korte ketens, voedselverspilling, eiwittransitie, voedselbossen en deze keer dus voedseleducatie. Kijk voor meer informatie op nmfgroningen.nl/meet&eat