Veel steden & provincies langzaam donkerder

25 oktober 2018

Veel steden & provincies langzaam donkerder

Na jaren lang ieder jaar lichter te zijn geworden, lijkt voor Nederland het keerpunt aangekomen. Veel provincies en steden worden heel langzaam donkerder. Dit blijkt uit meetgegevens van de satelliet Suomi NPP die de afgelopen 6 jaar het opgaande licht heeft gemeten van de 54 grootste steden in Nederland. Dit licht komt met name van openbare verlichting en reclameverlichting. Het instrument meet van elke 750 m x 750 m het opgaande licht. Afgelopen 100 jaar werd Nederland (als een van de meest verlichte landen ter wereld) steeds lichter. Die toename lijkt nu gestopt en op plekken zelfs af te nemen.

De hele nacht verlichting

Of Nederland de komende jaren donkerder wordt, zal voornamelijk afhangen van de bedrijven. “Bij gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat zie je een mooie ontwikkeling waarbij gedimd en gedoofd wordt waar het kan. Maar door de lage kosten van led verlichting zijn sommige bedrijven geneigd de verlichting en reclames de hele nacht aan te laten”, aldus Mattheus Bleijenberg, projectleider van de Nacht van de Nacht campagne.

Per provincie

Provincies waar de steden het snelst donkerder worden zijn Flevoland (-2,4% per jaar), Gelderland (-1,7%) en Friesland (-1,5%). De Zuid-Hollandse steden stoten het meeste licht uit per km2 (32). Gevolgd door Brabant (23) en Noord Holland (21). De provincies met de donkerste steden zijn Drenthe (10,5), Groningen (11,9) en Flevoland en Friesland (12,1). De steden die het meeste licht uitstralen zijn Delft (score 48), Amsterdam (40), Rotterdam (score 36), Den Haag en Zoetermeer (score 30). De steden die het donkerste zijn: Stadskanaal (score 7), Dronten, Emmen, Heerenveen, Veendam (score 9).

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Natuur en Milieufederaties voor de Nacht van de Nacht campagne. Download het onderzoek.

De Nacht van de Nacht is aanstaande zaterdag met 500 activiteiten in het donker en meer dan 80 restaurants die het licht uitdoen.