Veel bezoekers verwacht bij Nationale Duurzame Huizen Route

23 oktober 2015

Veel bezoekers verwacht bij Nationale Duurzame Huizen Route

Door de toenemende aandacht voor energiebesparing en het klimaat is de populariteit van de Nationale Duurzame Huizen Route sterk gegroeid. In drie jaar tijd staat de teller van deelnemende woningen op bijna 500 en hebben al duizenden mensen de gelegenheid benut om huizen te bezoeken. Dit jaar vindt de Duurzame Huizen Route plaats op zaterdag 7 en 14 november. In heel Nederland stellen weer een groot aantal huiseigenaren vrijwillig hun huis open. Zij laten zien hoe zij hun huis duurzamer hebben gemaakt. Een unieke kans om je op een informele manier te oriënteren op duurzaam bouwen en wonen.

Bezoeken
Bezoekers die vorig jaar een huis bezochten, reageerden enthousiast: “Fantastisch en heel inspirerend. Ik heb er nu een veel beter beeld bij wat ik zelf zou kunnen doen.” Het gastvrije onthaal maakt dat mensen zich op hun gemak voelen. Het draagt er aan bij dat bezoekers hun vragen stellen die ze altijd al hadden willen stellen over de warmtepomp of zonnepanelen, energieverbruik, etc. Het enthousiasme van de openstellers werkt aanstekelijk. Veel bezoekers hebben na afloop van een bezoek goede ideeën opgedaan om zelf aan de slag te gaan.

Grote variatie in huizen
De organisatie denkt dat het succes van de Duurzame Huizen Route mede komt doordat er zo’n groot en gevarieerd aanbod is. “We maken geen selectie van huizen, iedereen mag meedoen en dat maakt dat er voor bezoekers veel te kiezen is” stelt Eva Petra Simon, organisator van de Duurzame Huizen Route. Of je nu op zoek bent naar ervaringen met warmtepompen, schapenwolisolatie of een energieneutraalhuis, het is allemaal te zien en te ervaren. Ook dit jaar verwacht de organisatie weer veel bezoekers.

Inschrijven
Bezoekers dienen zich aan te melden via www.duurzamehuizenroute.nl zodat huiseigenaren weten hoeveel mensen zij kunnen verwachten. Bij woning zijn de openingstijden weergegeven. Bij sommige woningen is het aantal inschrijvingen beperkt. Wees er op tijd bij, want de aanmeldingen stromen inmiddels binnen.
Je huis openstellen is leuk om te doen en ook intensief vinden de deelnemers. Om die reden wordt de Nationale Duurzame Huizen Route één keer per jaar georganiseerd.
De organisatie geeft nog als tip mee om maximaal twee huizen op een dag te bezoeken.

Organisatie
De Duurzame Huizen Route wordt jaarlijks georganiseerd door initiatiefnemer Majada Projectmanagement en mede mogelijk gemaakt door een groot aantal Nederlandse gemeenten en een aantal regionale Rabobanken. De deelnemende gemeenten zijn: Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Beesel, Bunnik, Dalfsen, De Bilt, Dordrecht, Ede, Elburg, Enschede, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Heerenveen, Hillegom, Hoogeveen, Houten, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiderdorp, Lisse, Leiden, Lopik, Losser, Montfoort, Nieuwegein, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Nunspeet, Oegstgeest, Oldebroek, Oudewater, Putten, Stichtse Vecht, Terschelling, Teylingen, Tilburg, Urk, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Voorschoten, Waddinxveen, Wageningen, Wierden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Zaanstad, Zeist, Zwartewaterland, IJsselstein, Zoeterwoude en Zwolle.