Tweede Dag van de Stadslandbouw in Zwolle

21 mei 2014

Tweede Dag van de Stadslandbouw in Zwolle

"10299088_528255713966988_5397222467077892528_n"Op zaterdag 17 mei organiseerden vrijwilligers uit Zwolle de tweede Dag van de Stadslandbouw. Tijdens deze dag vonden er op verschillende locaties in de stad activiteiten plaats en konden stadsbewoners kennis maken met stadslandbouw in en om Zwolle. Een dag vol met zelf gemaakte soep, brood en kaas uit eigen streek, plantenstekjes en moestuinen. Voor jong en oud een geslaagde dag!

Wat is er nu lekkerder dan een salade maken met zelfgekweekte tomaatjes? Of lekkere appelmoes maken van je eigen appelboompje? Dat kan in een eigen volkstuin, maar bijvoorbeeld ook op het balkon. Verschillende stadslandbouwinitiatieven lieten inwoners van Zwolle op 17 mei zien hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Op maar liefst twaalf plaatsen in en rond Zwolle konden jong en oud stadslandbouw beleven. De hele dag was in handen van vrijwilligers. Natuur en Milieu Overijssel ondersteunde hen in de voorbereiding waar nodig.

Wijkboerderij de Klooienberg
Wijkboerderij de Klooienberg in de Wijk Holterbroek was tijdens deze dag de centrale locatie. Bezoekers konden hier stekjes van bloemen, groente, fruit en kruiden ruilen op de plantenruilbeurs, soep proeven van streekproducten, creatief leren tuinieren voor mensen die slecht ter been zijn en allerlei informatie opdoen over stadslandbouw. Ook de kinderen werden niet vergeten. Zij gingen met een eigen zaaibakje naar huis.

Stadslandbouw
In steden is steeds meer behoefte aan lokale voedselproductie. Stadslandbouw koppelt dit aan maatschappelijke doelen, zoals zorg voor de omgeving en het bieden van ontspanning. Het leert mensen samen te zorgen voor zichzelf, hun omgeving en elkaar.

Oogstfeest
In het najaar organiseren vrijwilligers een oogstfeest in Zwolle. Wilt u hier meer informatie over of met jouw initiatief deelnemen? Neem dan contact op met Tanja Wiegersma, coördinator Dag van de Stadslandbouw in Zwolle en actief vrijwilliger (twiegersma@ziggo.nl) of Alma Streefkerk, Makelaar Communicatie voor Duurzame Ontwikkeling in Zwolle (streefkerk@natuurenmilieuoverijssel.nl).