Tour du boer: op zoek naar natuurinclusieve landbouw in Groningen

29 augustus 2017

Tour du boer: op zoek naar natuurinclusieve landbouw in Groningen

Jasper Tiemens fietst provincie door in 5 dagen

Van 28 augustus tot en met 1 september fietst projectleider Natuur en Landbouw bij de Natuur en Milieufederatie Groningen, Jasper Tiemens, een week lang – bepakt met zijn kampeerspullen en fototoestel –  door de provincie. Op zoek naar boeren die natuur in hun bedrijf gebruiken op een toekomstbestendige manier, ook wel natuurinclusieve landbouw genoemd.

De term natuurinclusieve landbouw zingt al een paar jaar door Nederland. Een nieuwe term, die toch drager kan worden voor een nieuwe duurzaamheidslag in de landbouw. Ook de Provincie Groningen heeft natuurinclusieve landbouw als concept omarmd en is inmiddels een pilot gestart.

Veel mooie ideeën

Een grote uitdaging is dat er inmiddels veel mooie ideeën zijn, maar nog weinig beproefde methodes. Hoe ziet een bedrijfsvoering eruit die gezond is voor de boer, maar niet ten koste gaat van het milieu of er zelfs aan bijdraagt?

Jasper Tiemens: “Ik kijk ernaar uit om tijdens mijn tocht in gesprek te gaan met boeren, in hun eigen habitat. Wat vinden ze van steeds minder weide- en akkervogels op hun land? Hoe denken ze dat de landbouw in Groningen er uitziet over vijftig jaar? Waar hebben ze behoefte aan? Wat is hun boodschap voor de consumenten, waar ze voedsel voor produceren?

Op www.nmfgroningen.nl/tourduboer is vanaf 29 augustus dagelijks een blog en fotoverslag te lezen van de afgelegde etappes. Een willekeurige greep uit het tourschema: Rineke Dijkinga, Waddenvarkens, Eikemaheert, de Graanrepubliek, Peter Harry Mulder en Proefboerderij Kollumerwaard, Collectief West.