Succesvolle Groene Visite breidt uit naar Almelo, Hardenberg en Noord-Oost Twente

23 november 2014

Succesvolle Groene Visite breidt uit naar Almelo, Hardenberg en Noord-Oost Twente

 

2.Logo_DeGroeneVisite_Digitaal

De Groene Visite is bijna een jaar geleden van start gegaan en draait nu succesvol. Bij De Groene Visite gaan vrijwilligers met een koffer vol natuur uit de omgeving op bezoek bij zorginstellingen en aan huis gebonden ouderen. Met het ruiken, zien, proeven, horen en voelen van deze natuur komen herinneringen naar boven die aanleiding zijn voor een gesprek. De natuur is zo een krachtig middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken.

Begin van dit jaar heb je mogelijk de oproep voor nieuwe vrijwilligers Groene Visite voorbij zien komen. Na de oproep en een aantal informatieavonden op verschillende plekken in Overijssel, is het Natuur en Milieu Overijssel gelukt om samen met lokale IVN afdelingen, naast de regio’s Zwolle en Steenwijkerland, drie nieuwe Groene Visite regio’s op te zetten: Almelo, Hardenberg en Noord-Oost Twente. Ruim 30 vrijwilligers doen mee aan het trainingsprogramma, waarbij aandacht is voor het landschap, de natuur, didactiek en dementie. Ook zijn er nieuwe natuurkoffers aangeschaft en zijn de regio’s bezig met de ontwikkeling van nieuwe koffers, zoals de boerderijkoffer.

Mantelzorgers
Het afgelopen jaar zijn ook mantelzorgers bij het project betrokken. Tijdens speciale bijeenkomsten op verschillende plekken in Overijssel en het Alzheimer café in Zwolle en Hasselt lieten ruim 75 mantelzorgers zich inspireren en deden tips op hoe ze de natuur binnen de zorgtaak in kunnen zetten.

Vervolg in 2015
Ook in 2015 zal het project De Groene Visite door gaan. Natuur en Milieu Overijssel wil samen met de IVN afdelingen, Zwolle Doet, BelangenOrganisatiesOverijssel dit prachtige project verder uitbouwen met meer regio’s en meer vrijwilligers. Daarnaast willen zij ook meer aandacht besteden aan mantelzorgers.