Studenten strijden als souschefs tegen elkaar in een cook-off tijdens Chefs(R)evolution

15 september 2014

Studenten strijden als souschefs tegen elkaar in een cook-off tijdens Chefs(R)evolution

Landstede

Op maandagmiddag 15 september assisteerden studenten van de koksopleidingen van Deltion en Landstede bekende chef-koks tijdens een cook-off op Chefs(R)evolution. Deze studenten waren de winnaars  van een battle waarbij zij kookten met waste producten, die anders in de afvalbak zouden zijn beland. Deze wedstrijd is onderdeel van Damn Food Waste Zwolle en vraagt aandacht voor voedselverspilling in de horeca.

Nog steeds gooien wij bijna een derde van al het geproduceerde voedsel weg. Eigenlijk is er niks mis mee, maar de producten hebben misschien een plekje of een knobbel, zijn niet van het juiste formaat of per ongeluk verkeerd gelabeld. Wie kookt het creatiefst en lekkerst met deze waste producten? Dat was de opdracht  van een battle onder studenten van de koksopleidingen van Landstede en Deltion. Een vakkundige jury riep Carlijn Kreijkamp en Nancy van Urk (Landstede), en Angelino Platje en Jorick Schipper (Deltion) tot winnaars uit.

Eyeopener
Carlijn en Nancy bereidden een heerlijke longhaas met mousseline van krieltjes en pastinaakpuree en gefrituurde pastinaakschillen. Angelino Platje maakte gestoofde lamsnek met carpaccio van meloen en limoenmayonaise. Jorick Schipper ging voor lamsnek met bloemkoolcreme, jus van appelstroop en balsamico, en zoetzure groenten. Werken met afgedankte producten was een eyeopener voor de studenten. ‘We wisten niet dat er zo ongelofelijk veel voedsel wordt weggegooid, terwijl het ook best eenvoudig anders zou kunnen’, vertelt Nancy, ‘Damn Food Waste is een heel goede actie, je leert anders nadenken over producten en verspilling.’

Cook-off
De winnaars stonden op maandag 15 september als souschefs van bekende chef-koks tegenover elkaar in een cook-off tijdens Chefs(R)evolution. Zij assisteerden niemand minder dan Jonathan Zandbergen (Het Veerhuys, Almere), Gerda Ronk (Over de Tong, Zwolle), Geert Burema (Merkelbach, Amsterdam) en Bart van Berkel (winnaar Masterchef 2014). Ook nu bestonden de ingrediënten uit waste producten.

Damn Food Waste
Dit educatief project maakt deel uit van de Damn Food Waste campagne en is ontwikkeld door Natuur en Milieu Overijssel en Food Cabinet. Damn Food Waste vraagt aandacht voor voedselverspilling. Voedselverspilling vindt in de hele keten plaats, waaronder in de horeca. Naast het organiseren van de battles en de cook-off, kregen de studenten les over hoe je als kok voedselverspilling kunt voorkomen.

Damn Food Waste Zwolle is een initiatief van FoodGuerilla (OneWorld), Voedingscentrum, Youth Food Movement, Wageningen UR, Duurzaam Door (Rijksdienst voor ondernemend Nederland), Feeding the 5000/EU Fusions, Provincie Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Partij voor Cultuur en Groenkapje.

Wilt u meer informatie over het educatief project? Neem dan contact op met Alma Streefkerk, streefkerk@natuurenmilieuoverijssel.nl, 038-4250960.

Winnaars met (gast)docentenwinnend gerecht Landastede20140915_14532520140915_170443