Studenten helpen Overijsselse natuur- en milieugroepen bij promotie Natura2000-gebieden

25 april 2014

Studenten helpen Overijsselse natuur- en milieugroepen bij promotie Natura2000-gebieden

dezeNatuur en Milieu Overijssel heeft dit jaar een bijzondere samenwerking opgezet tussen studenten van Hogeschool Windesheim en lokale natuur- en milieugroepen. In de campagne Parels van het Landschap werken zij samen om leuke activiteiten te organiseren voor jongeren in Natura 2000 gebieden. Dit draagt bij aan de waardering van jongeren voor deze bijzondere en beschermde natuurgebieden.

Studenten van het Honours College van Hogeschool Windesheim kregen van Natuur en Milieu Overijssel een speciale opdracht. Tijdens de minor Entertainment Education onderzochten de studenten strategieën om jonge mensen enthousiast te maken voor de bijzondere natuurgebieden van Natura 2000. Zij kwamen tot de conclusie dat jonge mensen de natuur voornamelijk als decor gebruiken voor andere activiteiten, zoals sporten, studeren of relaxen met vrienden. Helaas weten veel jongeren de mooie natuurparels van Overijssel niet te vinden. Ze komen vaak niet verder dan het park van hun studentenstad.

Om hier verandering in te brengen, hebben de studenten een aantal activiteiten in de natuur bedacht speciaal voor jongeren. Een aantal van deze activiteiten hebben zij samen met lokale natuur- en milieugroepen daadwerkelijk in de praktijk gebracht. Zo organiseert Natuuractiviteitencentrum de Koppel op vrijdag 2 mei het spannende detectivespel Jacht02 in de Oldemeijer bij Hardenberg. Ook op 2 mei organiseert IVN-Deventer de bushcraftexpedititie Back2Basics in de uiterwaarden van de IJssel. Natuur en Milieu Overijssel is erg blij met de sprankelende resultaten van deze vernieuwende samenwerking en hoopt op veel deelnemers.

Parels van het Landschap
Tijdens de campagne Parels van het Landschap organiseren lokale natuur- en milieugroepen in de maand mei leuke activiteiten voor jong en oud in natuurgebieden. Door middel van maar liefst 40 activiteiten verspreid door heel Overijssel, kunnen inwoners de natuur beleven en wil Natuur en Milieu Overijssel hen stimuleren deze landschapsparels vaker te bezoeken. Daarnaast geeft deze campagne aandacht aan het belang van Natura2000 gebieden. Alle 40 activiteiten van de campagne Parels van het Landschap staan op de website van Natuur en Milieu Overijssel.

Natura2000
Natura2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden om de achteruitgang van de biodiversiteit te keren. De soortenrijkdom in Europa gaat namelijk al jaren snel achteruit. Het is belangrijk om natuurbescherming in Europees verband aan te pakken, omdat planten en dieren zich niets aantrekken van landgrenzen. Ook Overijssel kent een aantal prachtige Natura2000 gebieden, zoals het Springendal, Boetelerveld, Engbertsdijkvenen en de Weerribben-Wieden.