Steun de bij, Nederland gifvrij!

27 februari 2018

Steun de bij, Nederland gifvrij!

Het is code ‘rood’ voor de 360 soorten wilde bijen die in Nederland leven. Recent onderzoek laat zien dat in de afgelopen 27 jaar de vliegende insecten met 75% zijn afgenomen. Naast het verdwijnen van voedsel en nestgelegenheid voor insecten spelen het gebruik van herbiciden en insecticiden in de landbouw hierin een cruciale rol. De Bee Foundation, Bijenstichting en The Pollinators zijn een petitie gestart om Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op te roepen voor een totaalverbod op de neonicotinoïden te stemmen. Een groot aantal prominente Nederlanders en organisaties onderschrijven de petitie. Ook de Natuur en Milieufederaties roept haar achterban op de petitie te tekenen.

Onmisbaar
Insecten zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde. Zij zijn de bestuivers van 80% van de wilde planten en vormen de voornaamste voedselbron voor vogels en veel zoogdieren. Insecten zijn ook onmisbaar voor de bestuiving van onze voedselgewassen. Ruim 70% moet bestoven worden. Een van de gevolgen van het verdwijnen van wilde bestuivers is een jaarlijkse schadepost van 15 miljard Euro voor de landbouw in heel Europa. De consequenties voor de natuur en voor ons zelf zijn nauwelijks te overzien. Hier moeten we wat aan doen. En dat kan!

De EU stemt
In de derde week van maart stemt de EU opnieuw over een definitief verbod voor buitenteelten voor de neonicoitinoïden: clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam, acetamiprid. Wij willen dat Nederland stemt voor dit verbod. Hiermee beschermen we niet alleen de bijen, maar ook onze eigen gezondheid en de vitaliteit van onze leefomgeving.

Laat je stem horen
Help mee onze bijen te beschermen. Laat Minister Schouten weten dat je voor een totaalverbod op neonicotinoiden bent en teken de petitie vandaag nog!