Speelhof Hoogerzael Zeeuwse nominatie voor de Pluk van de Pettefleprijs

1 april 2015

Speelhof Hoogerzael Zeeuwse nominatie voor de Pluk van de Pettefleprijs

Zaterdag 9 maart is bekend gemaakt dat Speelhof Winnaar ZMF Speelhof HoogerzaelHoogerzael de Zeeuwse genomineerde voor de Pluk van de Petteflet is geworden.

De Pluk van de Pettefletprijs is een landelijke prijs die uitgereikt wordt aan mensen of organisaties die zich op een bijzonder slimme en creatieve manier inzetten voor natuur en milieu, net zoals de fictieve Pluk van de Petteflet uit het boek van Annie M.G. Schmidt. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties en Vroege Vogels, het prijzengeld wordt o.a. beschikbaar gesteld door de Nationale Postcodeloterij.

De Zeeuwse winnaar is…
De Zeeuwse Pluk van de Petteflet is geworden: Speelhof Hoogerzael in Middelburg. Zij winnen de prijs omdat zij natuurbeleving op een zeer bijzondere en laagdrempelige manier bij kinderen en volwassenen brengen. De stichting draait geheel op vrijwilligers en heeft toch een zeer hoge ambitie. De aanmelding voor de Pluk van de Pettefletprijs werd gedaan door een van de bestuursleden. Hij had daar een zeer enthousiasmerende motivatie bij. Deze is ingesloten in de bijlage.

Thom van Riet, bestuurslid van de ZMf heeft de stichting een cheque ter waarde van €250 uit mogen reiken. “Een zeer bijzonder initiatief. Hij denkt dat het Speelhof Hoogerzael een goede kans maakt om de landelijke Pluk te worden. Het verhaal van het speelhof is bijna identiek aan het verhaal van Pluk van de Petteflet.”

Handen uit de mouwen
Ook wethouder Chris Simons, die namens de gemeente Middelburg bij de uitreiking aanwezig was, loofde de vrijwilligers voor hun inzet en beloofde zelf ook de handen uit de mouwen te steken. Er is nog veel werk aan de winkel om het paviljoen af te maken en het terrein verder in te richten. Volgende week zaterdag, tijdens de NLdoet-dag, is hij van de partij. Het speelhof is nog op zoek naar vrijwilligers om het speelhof op deze NLdoet-dag verder op weg te helpen. Zo hebben zij nog hulp nodig bij het afwerken en inrichten van het paviljoen, moeten er nog vlonders gebouwd worden voor aan de waterkant, het terrein dient geëgaliseerd en opgeruimd te worden en het metselwerk op de waterspeelplaats moet nog gerepareerd worden.

De tweede prijs is gewonnen door…
De tweede prijs gaat naar een eveneens zeer bijzonder persoon: Nicole Provoost. Juf op een basisschool en vrijwilligster voor het MEC (Milieu Educatie Centrum). Op school wordt door juf Nicole op allerlei manieren duurzaam en bewust les gegeven. De lessen spelen vaak in op kansen die er zijn. Nicole is druk bezig met het aanleggen van een boerenmoestuin op het dakterras van school. Om zo de lessen verdieping te geven en ieder kind de kans te geven dit in de praktijk uit te voeren. Op deze manier leren de kinderen van groep 1 t/m groep 8 o.a. bewust om te gaan met voedsel, energie, materialen, de natuur en elkaar. De ZMf vond dit een erg mooi streven want jong geleerd is tenslotte oud gedaan. Om Nicole te helpen deze moestuin er daadwerkelijk te laten komen stelt de ZMf een cheque ter waarde van € 100 beschikbaar.

Achtergrondinformatie Pluk van de Petteflet
De prijs is vernoemd naar het gelijknamige kinderboek uit 1971 van schrijfster Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp. In het boek zet de hoofdrolspeler Pluk zich met succes in om het betegelen van een groen gebiedje achter de Petteflet te voorkomen. De zoon van Annie M.G. Schmidt, Flip van Duijn, is landelijk juryvoorzitter.

Verkiezing
De landelijke jury zal half maart 2013 uit alle provinciale genomineerden drie tot vijf kandidaten aanwijzen. Vervolgens wint diegene die via de website van Vroege Vogels (www.vroegevogels.vara.nl) de meeste stemmen weet te vergaren. Aan de geldprijs van € 3.000,- is ook een kunstwerk verbonden. In april 2013 maakt Vroege Vogels bekend welke Nederlander de Pluk van de Petteflet Natuurprijs gewonnen heeft.