Samen 18 hectare voedselbos

17 mei 2018

Samen 18 hectare voedselbos

Deelnemers van de Werkplaats Voedselbossen ontwerpen toolkit voor voedselbossen

Op 16 mei kwamen de ruim 25 deelnemers van de Werkplaats Voedselbossen bijeen in Kwekerij de Baggelhof in Terheijl. Samen gaan we het komende jaar aan de slag met de uitwerking van een aantal vragen, waarmee we startende voedselbos-initiatieven verder kunnen helpen. Zo hopen we over 5 jaar te kunnen oogsten van Noordelijke Voedselbosgrond. Akkeliene Postema van de Natuur en Milieufederatie Groningen vertelde tijdens haar welkomstwoord dat er onder de deelnemers samen al 18 hectare aan voedselbosgrond in aanplant is! Dit moet dus gaan lukken..

Om nader kennis te maken, gingen we eerst samen eten. De deelnemers hadden allemaal zelf heerlijke gerechten gemaakt. Na het eten kregen we een rondleiding over de kwekerij van Lubbert en Monica en mochten we het voedselbos in aanleg van buurman Wouter bewonderen. Daarna zijn we uiteraard hard aan het werk gegaan met het maken van ontwerpkits voor voedselbossen.

Wouter’s voedselbos
Wouter is begin 2018 begonnen met het aanplanten van zijn voedselbos. Daar ging eerst heel wat schetsen en observeren aan vooraf. Ook bezocht Wouter de andere Wouter, W

Piko en Luna

outer van Eck. Zo kreeg zijn voedselbos steeds meer vorm. Dankzij de vruchtbare zandbodem zijn sommige – van zijn net geplante bomen en struiken – al flink groot. Onder de aanwezigen waren er veel vragen over onkruid/gras. Wat doe je daarmee? Laat je de natuur z’n gang gaan of grijp je in. De meningen waren verdeeld maar Wouter laat – vanuit de Permacultuur gedachte – vooralsnog de natuur z’n gang gaan. Ook maakten we nog even kennis met Luna en Piko, die erg handig van pas kunnen komen als je je tuin om wilt ploegen..

Kwekerij de Baggelhof
Lubbert nam ons mee over zijn vruchtboomkwekerij in Terheijl. Vol passie en liefde vertelt hij over zijn bedrijf. De Baggelhof is een historische kwekerij in de kop van Drenthe. In 2007 is Lubbert begonnen met het opstarten van zijn kwekerij. De naam dankt de Baggelhof aan het pad Baggelveld, waaraan de kwekerij ligt.

Lubbert vertelt over de beestjes, die allemaal een plekje hebben op zijn terrein. Zo is het

Het takkenbos

takkenbos een belangrijk plekje waar de das, veldmuis of egel mag wonen. Tegelijk een mooie oplossing voor afvalhout. De meidoorn heg biedt – naast woonruimte voor vogels – ook beschutting, waardoor het minder koud is op de kwekerij. Naast de 2 hectare vruchtboomkwekerij heeft Lubbert ook een ½ hectare Elsenbos. Deze gebruikt hij onder andere voor zijn eigen verwarming. Het as hiervan komt weer in de tuin, zo is de cirkel rond. Met de zonnepanelen die binnenkort op het dak komen, kunnen ze van het gas af. Lubbert eindigt zijn rondleiding met het statement dat een voedselbos overigens is voor plantaardige consumptie en niet om ook de diertjes, die er wonen, op te eten.

Voor wie advies wil of bomen wil kopen; de kwekerij is van vrijdag t/m zondag geopend van 10.00 – 17.00 uur (mei t/m november). Kijk ook op www.baggelhof.nl.

Aan de slag
Na de rondleidingen zijn we in 5 groepjes aan de slag gegaan met het schetsen van en nadenken over ontwerpkits voor een voedselbos. Kunnen we op een eenvoudige wijze (teken) tools bedenken, waarmee startende voedselbos-initiatieven geholpen zijn bij het ontwerp? De uitkomsten hiervan presenteren we binnenkort. Op de foto’s zie je alvast dat er goed is nagedacht en men creatief bezig is geweest.

Fotoverslag