Sacha de Boer nieuwe ambassadeur Nacht van de Nacht

4 september 2018

Sacha de Boer nieuwe ambassadeur Nacht van de Nacht

Dit jaar zetten maar liefst 12 bekende Nederlanders zich in voor de Nacht van de Nacht. In de campagne van de Natuur en Milieufederaties worden bedrijven en gemeenten opgeroepen spaarzamer en slimmer met verlichting om te gaan. Tijdens de Nacht van de Nacht, die dit jaar op 27 oktober valt doven bedrijven en gemeenten op honderden plekken in heel Nederland de reclameverlichting en aanlichting van gebouwen en worden er honderden evenementen in het duister georganiseerd.

Recordaantal
Afgelopen jaar werden er een recordaantal van 500 evenementen in het donker georganiseerd en trok de Nacht 45.000 bezoekers. Ieder jaar probeert de organisatie een nieuwe ambassadeur toe te voegen aan de mooie lijst. Naast Sacha de Boer zijn onder andere Andre Kuipers, Anita Witzier, Vincent Bijlo, oud minister Cramer, Govert Schilling, dichter Ingmar Heijtze, Maurits Groen, Bernice Nootenboom en Marga Hoek ambassadeurs in de Nacht van de Nacht campagne.

Veel verlichting in Nederland
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Vanuit de ruimte gezien licht Europa enorm op en binnen Europa zijn België en Nederland het meest verlicht. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden. Veel reclameverlichting blijft de hele nacht branden en parkeerplaatsen en wegen hoeven niet de hele nacht verlicht te worden als er nauwelijks iemand gebruik van maakt. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

Oproep
De Natuur en Milieufederaties hebben deze week een oproep uitgedaan aan bedrijven en gemeenten om ook dit jaar weer mee te doen met de campagne en massaal de lichten te doven. Nu al hebben zich 24 gemeenten en bedrijven aangemeld op de website waaronder Rabobank, Ikea, Achmea, Hogeschool Utrecht, gemeente Oldenzaal, gemeente Gemert-Bakel en gemeente Vught. Bedrijven en gemeenten kunnen zich aanmelden op de website Nacht van de Nacht. Ook staan de eerste 30 activiteiten voor 27 oktober hier al weer aangekondigd.