Ruim 200 voorlezers uit Overijssel lezen voor uit de Wereld van Voedsel aan basisschoolleerlingen

10 oktober 2017

Ruim 200 voorlezers uit Overijssel lezen voor uit de Wereld van Voedsel aan basisschoolleerlingen

Op 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag lazen ruim 200 bestuurders, agrariërs, vrijwilligers, opa’s en oma’s, vaders en moeders en medewerkers uit Overijssel voor aan leerlingen van de groepen 1 t/m 8 uit het basisonderwijs. Wethouder Jan Aanstoot, opa Jan Stolwijk en directeur van Natuur en Milieu Overijssel Matthijs Nijboer openden vanochtend de voorleesactie bij de Julianaschool in Rijssen. Deelnemende scholen doen ook mee aan een fotowedstrijd.

Vandaag is het weer de Dag van de Duurzaamheid. Duizenden basisscholen uit het hele land startten deze dag met het voorlezen van een duurzaam verhaal. In Overijssel lazen ruim 200 bestuurders, agrariërs, vrijwilligers, opa’s en oma’s, vaders en moeders en medewerkers uit Overijssel voor aan leerlingen van de groepen 1 t/m 8 uit het basisonderwijs. De studenten van de Duurzame PABO hebben speciaal hiervoor het boek ‘De Wereld van Voedsel’ geschreven. Uiteraard bleef het niet bij voorlezen alleen. Het verhaal bood aanleiding om met de leerlingen in gesprek te gaan over gezonde voeding en duurzaam voedsel. Zo leerden de kinderen van alles over eten. Over groenten, fruit, vlees en zuivel. En over de herkomst en smaak van voedsel. Om ze bewust te maken van gezonde, duurzame én lekkere keuzes, en ze die leren maken. Zodat iedereen bewuster eet. In en buiten school.

Officiële opening in Rijssen
Wethouder Jan Aanstoot, opa Jan Stolwijk en directeur van Natuur en Milieu Overijssel Matthijs Nijboer openden vanochtend de voorleesactie bij de Julianaschool in Rijssen. Na het voorlezen deelden zij fruit uit aan de hele school.

Fotowedstrijd
De deelnemende scholen doen ook mee met een fotowedstrijd, waarbij zij een zo’n origineel mogelijke foto maken met de klas, de gastvoorlezer en iets wat te maken heeft met het thema ‘gezond en duurzaam voedsel’. De winnende klas gaat op donderdag 25 januari samen met gedeputeerde Annemieke Traag uit eten in het restaurant van het Deltion College in Zwolle. Hier zullen studenten van de koksopleiding een lekkere en gezonde maaltijd bereiden van ingrediënten die de kinderen anders niet zo snel eten.

Deze voorleesactie wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel. De actie draagt bij aan bewustwording over milieu, duurzaamheid en gezonde voeding, en daarmee aan een aantrekkelijke leefomgeving voor de inwoners van Overijssel. Natuur en Milieu Overijssel werkt in de uitvoering samen met landelijke en regionale partners. Deze actie sluit bovendien goed aan bij het landelijke programma Jong Leren Eten dat in 2017 is gestart en een impuls wil geven aan voedseleducatie voor alle kinderen in Nederland.