Proef de wilde natuur uit Overijssel

9 juli 2015

Proef de wilde natuur uit Overijssel

Proef de wilde natuur

Natuur en Milieu Overijssel, drinkwaterbedrijf Vitens en de provincie Overijssel hebben onlangs het magazine Proef de wilde natuur uit Overijssel uitgebracht. Dit magazine bevat de lekkerste onkruidrecepten van inwoners uit Overijssel, interviews met onkruidexperts, achtergrondinformatie over schone drinkwaterbronnen en alternatieven om onkruid op een milieuvriendelijke manier te bestrijden. De oplage van 2.000 exemplaren liggen in verschillende tuincentra, winkels en campings in Overijssel en is ook online te lezen.

Veel mensen gaan elk jaar de strijd  aan tegen onkruid. Ze verwijderen bijvoorbeeld zevenblad, paardenbloemen en brandnetels uit de rozenperkjes en moestuinen. Vaak gebruiken tuinders daarvoor chemische bestrijdingsmiddelen zoals RoundUp. Die zijn effectief, maar schadelijk voor het milieu. Na gebruik blijven de chemische middelen nog een tijdje achter in de bodem en spoelen vervolgens naar het riool, de sloot of de rivier. Ze zijn daardoor slecht voor planten en dieren én vormen een bedreiging voor ons drinkwater. Drinkwaterbedrijven zoals Vitens moeten veel moeite doen om de schadelijke restanten van bestrijdingsmiddelen uit ons grondwater te verwijderen.

Verrassend lekker
Onbemind maakt in het geval van onkruid onbekend. Weinig mensen weten dat het een heerlijk ingrediënt is voor een gerecht. Zelfs chef-kok Jonnie Boer van De Librije duikt regelmatig de natuur in. In het magazine Proef de wilde natuur uit Overijssel deelt hij zijn recept van scheermes met geelwortel en wilde pesto. Maar ook andere inwoners uit Overijssel delen hun lievelingsrecept met onkruid. Wat denk je van een heerlijke veldzuringsoep met gepocheerde eieren als voorgerecht, gevolgd door gegrilde zalm met een saus van zoete aardappel en brandnetel. Als nagerecht een vlierbessenrolletje met room. Misschien niet het meest voor de hand liggende diner, maar het zal je verbazen hoe lekker het is. Naast recepten staat het magazine vol met interviews, achtergrondinformatie en tips voor milieuvriendelijke onkruidbestrijding.

Nu verkrijgbaar
Het magazine heeft een oplage van 2.000 exemplaren en is gratis verkrijgbaar bij verschillende tuincentra, winkels en campings in Overijssel. Je kunt hem ook online vinden via www.jijenoverijssel.nl/onkruidmagazine

Downloads
proefdewildenatuur