Oproep GNMF vindt gehoor: Gelderse stop op geitenhouderij

31 augustus 2017

Oproep GNMF vindt gehoor: Gelderse stop op geitenhouderij

Geiten-stop een feit in GelderlandDe Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) is erg blij met het besluit van Provinciale Staten om nieuwvestiging en uitbreiding van geitenhouderijen per direct te verbieden. Een accurate reactie op de oproep, die de GNMF vorige maand nog aan de provincie heeft gedaan.

116.000 geiten
GNMF-directeur Volkert Vintges: “Toen de provincie Noord-Brabant op 7 juli een moratorium voor de geitenhouderij instelde, voelden wij de bui al hangen. Brabantse geitenhouders zouden eenvoudig naar Gelderland verhuizen of uitbreiden. Omdat Gelderland nu al 116.000 geiten telt, hebben wij de provincie direct opgeroepen om ook hier een geiten-stop af te kondigen. Het besluit van vanochtend heeft ons aangenaam verrast. Het is heel goed nieuws voor omwonenden en andere inwoners van Gelderland.”

Geiten-stop
Provinciale Staten heeft de geiten-stop vastgelegd in een Voorbereidingsbesluit, dat een half jaar geldig is. Daarna wordt het opgenomen in een aanpassing van de Verordening Ruimte van Gelderland.

Risico voor gezondheid
Volkert Vintges: “Een geitenhouderij betekent volgens het RIVM en Gelderse GGD’s een verhoogd risico voor de gezondheid van omwonenden. Voor ons is dat het belangrijkste argument om eerst nader onderzoek af te wachten, alvorens verdere groei van de sector toe te staan. Het is goed dat nu zowel Provinciale Staten als gedeputeerde Jan Jacob van Dijk ons standpunt delen en dit besluit hebben genomen.”