Oprichter Amelander Energie Coöperatie wint Friese Pluk van de Pettefletprijs

1 april 2015

Oprichter Amelander Energie Coöperatie wint Friese Pluk van de Pettefletprijs

Pluk viert feest copyrightJohan Kiewiet, de oprichter van de Amelander Energie Coöperatie, is de winnaar van de Pluk van de Pettefletprijs 2015 in Fryslân. Hij krijgt een cheque van €500 voor de verdere ontwikkeling van zijn project en dingt mee naar de landelijke Pluk van de Pettefletprijs die De Natuur en Milieufederaties samen met het radioprogramma Vroege Vogels organiseren.

De Pluk van de Pettefetprijs is bestemd mensen die zich op een bijzondere manier inspannen voor natuur en milieu. Hun acties passen helemaal bij de acties van Pluk van de Petteflet: slim van opzet, creatief, effectief en eenvoudig uit te voeren. Projecten met een innovatief karakter hebben de voorkeur.

Johan Kiewiet is een Pluk van de Petteflet in hart en nieren. Hij is al sinds 2009 de grote voortrekker van een beweging van onderop in heel Fryslân. Wat in 2009 op Ameland begon met de oprichting van de Amelander Energie Coöperatie is nu gegroeid tot een grote beweging van 30 lokale energiecoöperaties. Johan Kiewiet is in het begin dag in dag uit actief geweest op Ameland met het betrekken van de Amelander gemeenschap bij de Amelander Energie Coöperatie. Dat heeft geleid tot 1500 klanten! Sinds 3 jaar zet Kiewiet zich ook op de vaste wal in om de vele dorpen in Fryslân af te gaan om daar zijn verhaal te vertellen. Ook stond hij aan de wieg van de oprichting van NLD Pluk tussen de dieren copyright(Noordelijk Lokaal Duurzaam). NLD is een coöperatieve energieleverancier opgericht om de duurzame ambities van lokale initiatieven in het Noorden te ondersteunen en te versnellen. Er zijn tot nu toe ongeveer 50 lokale energiecoöperaties uit Groningen, Drenthe en Fryslân bij de NLD aangesloten en NLD heeft inmiddels al een paar duizend klanten. Op Ameland heeft Johan Kiewiet ook aan de basis gestaan van het Zonnepark Ameland, vlakbij het vliegveld in Ballum.

Al dit werk heeft Johan Kiewiet – grotendeels – op vrijwillige basis gedaan. ‘Nee’, kent hij niet. Uiteraard is zijn eigen huis een goed voorbeeld van wat je allemaal in en om je eigen huis kunt doen aan duurzaamheid. Johan Kiewiet  krijgt voor zijn inzet voor een duurzaam Ameland/Fryslân de Pluk van de Pettefletprijs Fryslân 2015.

Jury

De jury van de Pluk van  de Pettefletprijs in Fryslân bestaat uit Margriet de Heer (oud-directeur FMF), Monique Antoine (bureau FMF) en Rixt de Jong (Jongerenpanel Duurzaam Fryslân). Voor de Pluk van de Pettefletprijs zijn 12 kandidaten genomineerd.

Pluk van de Petteflet copyrightPluk van de Petteflet

Pluk van de Petteflet is de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt met illustraties van Fiep Westendorp. De FMF voelt zich verwant aan de eeuwig jonge actievoerder. Vooral omdat Pluk al meer dan veertig jaar opkomt voor de leefbaarheid en de natuur in zijn omgeving. Hij voorkomt dat de Torteltuin, een groen paradijsje in de stad, ten prooi valt aan een projectontwikkelaar. Ook redt hij de Krullevaar, een met uitsterven bedreigde vogel.