NMF Limburg lanceert nieuwe app TRINL

13 oktober 2015

NMF Limburg lanceert nieuwe app TRINL

limburg

Met de leuke (gratis) app Tijdreizen in Limburg (TRINL) kunnen gebruikers ‘reizen door de tijd’. Deze app geeft een bijzondere kijk op het Limburgse landschap door de eeuwen heen.

Met de app – uitgebracht door de Natuur en Milieufederatie Limburg – kan de gebruiker schakelen tussen landkaarten uit verschillende periodes. Naast de huidige landkaart en de nieuwste POL-kaart (Provinciaal Omgevingsplan Limburg) zijn er drie historische kaarten beschikbaar uit 1700, 1800 en 1900. De meest bijzondere landkaarten in de app zijn de Tranchot-kaarten uit 1800. Deze worden gezien als  de eerste échte topografische kaarten van Limburg. Voor het eerst zijn de kaarten digitaal passend gemaakt voor gebruik met GPS.

De gebruiker kan zelf zien hoe steden in de loop der jaren zijn gegroeid, waar nieuwe plaatsen zijn ontstaan en wat de impact van deze groei is op het landschap in Limburg. Tevens is er een mogelijkheid om extra lagen toe te voegen die informatie geven zoals gemeentegrenzen, rivieren en wegen. Er is een zoekfunctie om een adres op te zoeken en met de schuifjes kan de gebruiker de transparantie aanpassen. Wil je zien of een weg er 200 jaar geleden ook al lag? Hoe liep de meandering van een beek honderd jaar geleden? Was er in 1800 al bebouwing op de plek waar je nu woont? Hoeveel natuur is verdwenen sinds 1900?

De NMF Limburg hoopt dat de app de gebruiker inzicht geeft in de ruimtelijke ontwikkelingen in de provincie Limburg en de gebruiker motiveert om (actief) deel te nemen aan acties voor behoud en versterking van natuur en landschap. TRINL is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg, de Nationale Postcode Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds.