Nieuwe inzichten en een berg inspiratie tijdens TEDxZwolle

29 januari 2015

Nieuwe inzichten en een berg inspiratie tijdens TEDxZwolle

TEDxZwolle-143

Op 28 januari vond TEDxZwolle plaats in de Nieuwe Buitensociëteit.  Een enerverende dag waarin 16 (inter-)nationale sprekers het publiek prikkelden met innovatieve ideeën over de toekomst van onze steden. De 16 sprekers vormden samen een bont gezelschap. Van adviseur van het Witte Huis Henk Ovink over de wederopbouw van New York na orkaan Sandy tot een inkijkje in de WEconomy  van Jan Jonker, hoogleraar van de Radboud Universiteit Nijmegen. Van stedenbouw onder extreme hitte in de woestijn door Jasper Kremers tot een tocht per tractor over de koude vlakten richting de Zuidpool door Manon Ossevoort. Zoals het past in de traditie van TED (Technology, Entertainment, Design) was er naast de inhoudelijke bijdrage van de sprekers een bijzonder entertainment programma van muziek en dans. En alle bezoekers gingen naar huis met hun eigen idee hoe zij de wereld een tikkeltje mooier kunnen maken. Wil je nog even nagenieten met alle TEDxZwolle foto’s? Kijk dan op de slightshow van www.tedxzwolle.nl.

TEDxZwolle was een inspirerende zoektocht naar oplossingen voor de gevolgen van klimaatveranderingen en weersextremen. Daarbij ging het niet alleen om vernieuwende ideeën voor een duurzame inrichting van onze steden, maar ook om de fysieke, mentale en sociale krachten van mensen in veranderende en/of extreme situaties. TEDxZwolle was vooral bedoeld als een wake-up call waardoor mensen met andere ogen naar hun omgeving en leefpatroon kijken en geïnspireerd raken tot vernieuwing.

Gently down the stream
Nederland is een waterrijk land. De zee is nooit ver weg. Ons land is rijk aan prachtige meren en machtige rivieren. Het water-landschap levert ons prachtige vergezichten, beweging, (be)spiegeling en recreatie. Maar water kan ook voor problemen zorgen. Hoosbuien, rivieren die buiten hun oevers treden, onder gelopen straten en kelders, schade aan energiecentrales en ziekenhuizen en verkeer dat hopeloos vastloop. Het komst steeds vaker voor. En de kwetsbaarheid van Nederland voor extreem weer neemt bovendien toe. Verstedelijking en klimaatverandering zorgen voor heviger regen, maar ook voor hittestress en langdurige droogte. Om de maatschappelijke en economische schade te beperken zijn er nieuwe, slimme oplossingen nodig die onze steden waterrobuust en klimaatbestendig maken. Dat is niet alleen een uitdaging voor de overheid, architecten, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Ook samenwerking met en initiatieven van bewoners voor hun eigen leefomgeving  vormen de sleutel tot een nieuwe stad. In TEDxZwolle 2015 kwam dit allemaal aan bod.

Partners TEDxZwolle
Het draagvlak voor TEDxZwolle2015 was groot. Maar liefst 25 partners waren betrokken. Dit zijn Natuur en Milieu Overijssel, Trendbureau Overijssel, Universiteit Twente, Hogeschool Windesheim, Deltion College, Kennispoort Regio Zwolle, Provincie Overijssel, Rabobank IJsseldelta, Waterschap Groot Salland, Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Reest en Wieden, Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vechtstromen, Waterschap Zuiderzeeland, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, VHG, Polymer Science Park, Gemeente Zwolle, Landschap Overijssel, Deltares, Vitens, Arjan Duijn Consultancy, Boerdam, Regardz de Nieuwe Buitensociëteit, VHL en Marketing Oost. En er zijn de nodige bedrijven (voornamelijk uit Zwolle) die ‘om niet’ een bijdrage leveren omdat zij het gedachtengoed van TED een warm hart toedragen. In willekeurige volgorde: IndeKringloop, ontwerpbureau FabriekFanatiek, Seppe Ovink en Wieger Steenhuis, Stephan Janssen fotografie, Inze Meijer Make-up artiest, Pilates Studio Zwolle, Chantal de Wolde, Urban Farming Zwolle en Speakerscoach Nienke van Bezooijen.

Zie ook: http://www.tedxzwolle.nl

Foto’s: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.599911006776188.1073741844.207302376037055&type=1&l=737bd58235