Negen enthousiaste gidsen opgeleid voor Expeditie Uiterwaard in Kampen

28 april 2016

Negen enthousiaste gidsen opgeleid voor Expeditie Uiterwaard in Kampen

IMG_1346
Afgelopen zaterdag verzorgde Natuur en Milieu Overijssel de derde en laatste opleidingsdag voor de negen kersverse gidsen van Expeditie Uiterwaard in Kampen. Onder een prachtig voorjaarszonnetje oefenden de vrijwilligers de opdrachten in de uiterwaarden van de IJssel, die leerlingen uit het basisonderwijs vanaf de meivakantie zullen uitvoeren. Na drie opleidingsbijeenkomsten zijn de gidsen klaar om zelfstandig met schoolkinderen op pad te gaan tijdens Expeditie Uiterwaard. Op deze manier maken de kinderen kennis met het programma Ruimte voor de Rivier IJsseldelta.

Expeditie Uiterwaard is een ochtend avontuurlijk struinen, beleven en leren in de uiterwaarden van de IJssel voor kinderen uit groep 7 & 8 van het basisonderwijs. Dit doen zij onder begeleiding van vrijwillige expeditiegidsen. Het afgelopen half jaar leidde Natuur en Milieu Overijssel negen nieuwe gidsen op. Tijdens drie opleidingsbijeenkomsten leerden de gidsen natuurlijk alles over de expeditie zelf, zoals het draaiboek, de opdrachten en andere praktische zaken. Maar er was ook aandacht voor didactische vaardigheden, het begeleiden van groepen en inhoudelijke informatie over het programma Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Afgelopen zaterdag bezochten de gidsen de Scherenwelle en oefenden zij met de opdrachten, zoals het nabootsen van een mini-rivier, het analyseren van langsvarende schepen en het speuren naar hoogwatersporen. Nu zij de opleiding hebben afgerond, zijn de expeditiegidsen klaar om in duo’s schoolklassen te ontvangen in de uiterwaarden.

Expeditie Uiterwaard
Voor een schoolklas bestaat Expeditie Uiterwaard uit twee onderdelen. Voor zij het gebied in gaan, geeft de leerkracht een voorbereidende les in de klas. Hierin praten de kinderen over hun ervaring met de IJssel en leren zij alles over de werkzaamheden die er plaatsvinden en het doel van Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Daarna bezoeken zij de IJssel om onder leiding van de expeditiegidsen alles met eigen ogen te zien. Door de uitdagende educatieve opdrachten beleven zij de uiterwaarden op een manier die zij niet snel zullen vergeten.

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta
Expeditie Uiterwaard is onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Bij hoogwater op de IJssel bestaat overstromingsgevaar voor Kampen en het achterland. Om de waterveiligheid in dit gebied te versterken, is het nodig om de IJssel meer ruimte te geven. Daarom is het zomerbed tussen de Molenbrug en de Eilandbrug met ongeveer 2 meter verlaagd en wordt het Reevediep aangelegd, een nieuwe zijtak van de IJssel ten zuiden van Kampen richting het Drontermeer. Deze maatregelen zorgen er voor dat bij hoog water de rivier meer ruimte heeft en inwoners uit het gebied beter beschermd zijn tegen overstromingen. Naast het verbeteren van de waterveiligheid, wordt er ook een bijdrage geleverd aan de ruimtelijke kwaliteit. In vijf uiterwaarden worden de natuurwaarden versterkt en er wordt 350 hectare nieuwe deltanatuur gerealiseerd. Meer informatie over Ruimte voor de Rivier IJsseldelta staat op www.ruimtevoorderivierijsseldelta.nl.

IMG_1353 IMG_1351 IMG_1306 IMG_1305 IMG_1346