Nederlanders houden niet van reclameverlichting

16 september 2013

Nederlanders houden niet van reclameverlichting

Veel Nederlanders willen dat reclameverlichting ’s nachts uit gaat. Dat blijkt uit de lichthinderpeiling van de Natuur- en Milieufederaties. De natuur-en milieuorganisatie wil dat het kabinet zo snel mogelijk regels opstelt die een einde maken aan de reclameverlichting tussen 23.00 en 06.00 uur. Om dit te bereiken zijn de Natuur- en Milieufederaties vandaag een online petitie gestart via de website www.nachtvandenacht.nl

Veel Nederlanders zitten niet te wachten op de nachtelijke verlichting van reclamemasten en knipperende reclameborden. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt het een goed idee als deze verlichting ’s nachts uitgaat.
De natuur en milieufederaties zijn tegen nachtelijke reclameverlichting omdat dit overlast geeft. Nachtelijke verlichting verstoort het dag- en nachtritme, zowel voor mensen als voor dieren. Vogels en vleermuizen bijvoorbeeld raken gedesoriënteerd en daardoor uitgeput. Mensen hebben een donkere nacht nodig om tot rust te komen en te slapen.
Bovendien kost de reclameverlichting veel energie. Kostbare energie die in feite voor niets wordt gebruikt. Voor bedrijven is nachtelijke reclame meestal weinig effectief. De meeste klanten liggen op een oor.

Petitie
Om een einde te maken aan de nachtelijke reclameverlichting zijn de Natuur- en Milieufederaties vandaag een petitie gestart. Via de website www.nachtvandenacht.nl kan de petitie gesteund worden. De petitie loopt tot 15 oktober 2013. Aan het eind van de landelijke actie wordt de petitie aangeboden aan de politiek.

Nacht van de Nacht
De petitie maakt onderdeel uit van het evenement de Nacht van de Nacht. Tijdens dit evenement worden honderden activiteiten door het hele land georganiseerd waarbij deelnemers de schoonheid van een duistere nacht kunnen ervaren. Het evenement vindt plaats tijdens de langste nacht van het jaar: in de nacht van 26 op 27 oktober.

Resultaten lichthinderpeiling