Liever bellen dan ballonnen op Koningsdag

14 april 2017

Liever bellen dan ballonnen op Koningsdag

dieballongaatnietopBallonnen oplaten met Koningsdag, het lijkt leuk en feestelijk. Maar de lol heeft een keerzijde: veel van die ballonnen komen in de natuur terecht. Slecht voor vogels, slecht voor vissen, slecht voor het milieu: de plastic soep is al gevuld genoeg. Helpt u om gemeenten en Oranjeverenigingen te overtuigen dat het ook feest kan zijn zonder ballonnen op te laten?

Ballonnen oplaten is geen feest voor vogels en andere dieren; die kunnen ballonresten aanzien voor voedsel en ze opeten. Ook ballonnen die ‘afbreekbaar’ zijn! Als zulke resten hun maag of darmen verstoppen, sterven ze van de honger. Verder raken vogels verstrikt in linten en touwtjes van ballonnen en kunnen ze minder goed voedsel zoeken of nare snijwonden oplopen. Daar komt nog het zwerfafval bij.

Veel manieren om feest te vieren
Hoe vaak dieren dood gaan of pijn lijden door afval van ballonnen is onmogelijk te zeggen, maar het gebeurt. Genoeg reden om te zoeken naar andere manieren om feest te vieren. Simpel: ballonnen ophangen en na afloop gewoon weer opruimen! Ze hoeven toch niet allemaal de lucht en de natuur in? Een kleine opoffering om groot leed te voorkomen.

En ook alternatieven zijn er zat. We kwamen tegen: bellen blazen, lampionoptochten, feesttoeters en fluitjes, wapperen met linten of pomponnetjes of gekleurde piñata’s stukslaan met kleine cadeautjes erin.

Die Ballon Gaat Niet Op
De Plastic Soup Foundation, Stichting de Noordzee en Vereniging Kust & Zee hebben het initiatief genomen voor Die-Ballon-Gaat-Niet-Op. Op de website vindt u uitgebreide, onderbouwde informatie over de kwalijke gevolgen van het oplaten van ballonnen. Let wel, sommige foto’s op deze website zijn nog schokkender dan hierboven. Vogelbescherming is een van de partners en ondersteunt het initiatief volmondig.

What goes up…
Het oplaten van ballonnen kan vaak worden voorkomen met een telefoontje of e-mail naar de organisatie. U kunt daarbij verwijzen naar www.dieballongaatnietop.nl. Om het wat makkelijker te maken, staan er ook voorbeeldbrieven. En dat werkt: een flink aantal gemeenten heeft al een ontmoedigingsbeleid voor het massaal oplaten van ballonnen. Heel goed, want what goes up, must come down en dat is nou juist niet de bedoeling!

Bron: Vogelbescherming en dieballongaatnietop