Lekker Lopen, Fijn Fietsen project start op scholen

20 september 2015

Lekker Lopen, Fijn Fietsen project start op scholen

Vandaag maandag 21 september start de campagne Lekker Lopen, Fijn Fietsen op Utrechtse basisscholen. De campagne is een samenwerking van Utrecht Natuurlijk (UN), Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU), gemeente Utrecht en de basisscholen. Het doel is om meer leerlingen op de fiets of lopend naar school te laten gaan. Daarvoor zijn drie verschillende lespakketten beschikbaar. Kinderen die fietsend en lopend naar school komen maken kans op een gratis ticket voor het spoorwegmuseum. Op de Willibrordschool in Vleuten trapt wethouder Lot van Hooijdonk de campagne om 8.30 uur af op een zogenaamde ‘saptrapfiets’, waar je al trappend een gezonde fruitsap kunt mixen. De komende weken starten 18 scholen met ruim 3.200 leerlingen met de campagne. De organisaties roepen alle andere basisscholen op om de komende weken aan te sluiten en de gratis lespakketten aan te vragen.

IMG_1188Een op drie leerlingen met auto
Afgelopen week publiceerde Veilig Verkeer Nederland een onderzoek waaruit blijkt dat 80% van alle basisscholen worstelt met de verkeersveiligheid en dat bij 59% van de scholen onveilige situaties ontstaan. Uit onderzoek dat de NMU liet uitvoeren blijkt dat 81% van de Utrechters het leuker vindt om kinderen lopend of met de fiets naar school te brengen in plaats van met de auto. En 96% van de Utrechters geeft aan dat het ook gezonder is. Toch wordt één op de drie basisschoolkinderen nog met de auto naar school gebracht. Terwijl 97% van de leerlingen op fietsafstand (2 km) woont. Vaker fietsen of lopen is niet alleen veiliger maar ook gezonder voor kinderen en beter voor de luchtkwaliteit.

Gratis naar Spoorwegmuseum
Docenten kunnen een lespakket opvragen via de site www.gezondoppad.nl/lekkerlopenfijnfietsen. Het spoorwegmuseum heeft als partner gratis tickets beschikbaar gesteld. Leerlingen die lopend of fietsend naar school gaan maken kans op gratis tickets voor het spoorwegmuseum. Daarvoor kunnen ze hun fiets of wandelfoto plaatsen op facebook.com/gezondoppad. Alle schoolgaande kids in Utrecht kunnen daaraan meedoen. Ook draait de komende maanden een tv spotje op RTV Utrecht waarin kinderen opgeroepen worden om mee te doen met de campagne. Kijk voor meer info op www.gezondoppad.nl/lekkerlopenfijnfietsen/