Krimp de luchtvaart: manifestaties bij Nederlandse luchthavens op 14 mei

2 mei 2022

Krimp de luchtvaart: manifestaties bij Nederlandse luchthavens op 14 mei

Extreme drukte, stakingen door personeel, personeelstekort, het schrappen van vluchten én klimaatverandering: de luchtvaart staat onder druk. Op zaterdag 14 mei staan we stil bij de effecten van ons reisgedrag en gevolgen daarvan voor het klimaat. Op zes luchthavens worden manifestaties gehouden met muziek en sprekers. Ook is er een landelijk stiltemoment.

De manifestaties worden gehouden op Schiphol en de regionale luchthavens van Lelystad, Eelde, Rotterdam-Den Haag, Eindhoven en Maastricht. Ze zullen beginnen om 11.00 uur en eindigen om 14.00 uur. De manifestaties worden ondersteund door diverse (groene) organisaties, waaronder Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Zuid-Holland, Limburg, Overijssel en Drenthe.

Dit is waarom we van ons laten horen

Een budget-vlucht voor een paar tientjes klinkt verleidelijk, maar daar hangt meer dan alleen een leuk prijskaartje aan. Luchthavenpersoneel trekt al verschillende keren aan de bel, zoals op Schiphol in april. Daarnaast zorgt het vliegverkeer voor bijzonder veel C02-uitstoot, in vergelijking met andere vervoersmiddelen. Ook alarmerende IPCC-rapporten liegen er niet om. Toch worden er nog steeds plannen gemaakt voor de uitbreidingen van diverse Nederlandse luchthavens.

Minister Harbers heeft in het luchtvaartdebat aangekondigd in mei uitspraken te doen ten aanzien van Lelystad Airport. In juni is er een commissiedebat over regionale luchthavens. Daarom is het belangrijk om nu in heel Nederland van ons te laten horen.

Krimp de luchtvaart

  • Alarmerende IPCC-rapporten
  • WHO normen die niet gehanteerd worden in het luchtvaartbeleid
  • Emissies die voor de luchtvaart niet meegenomen worden boven de 900 meter (o.a. Stikstof en CO2)
  • De invulling van regionale luchthavens zal groei van de luchtvaart en geluidsoverlast in heel Nederland betekenen
  • Zienswijzen en participatietrajecten hebben geen effect gehad om het beleid te keren

2 mei 2022

Doe mee

De landelijke manifestaties zijn noodzakelijk voor mens, natuur en klimaat. Door veel informatie-uitwisseling van gerenommeerde sprekers, muziek en een landelijk stiltemoment laten we met deze vreedzame manifestaties zien hoe breed en divers de wens voor krimp van de luchtvaart is. Doe mee en kom naar één van regionale manifestaties zodat we gehoord en gezien worden door de luchtvaartsector en de politiek.

Naar de website van Krimp de luchtvaart