Kamp belooft uitstel gaswinning Terschelling

28 mei 2015

Kamp belooft uitstel gaswinning Terschelling

MinMDPC_Gasactie_J6B5978ister Kamp heeft gisteren tijdens een protestactie op het plein voor de Tweede Kamer toegezegd dat het besluit over gaswinning bij of op Terschelling wordt uitgesteld tot in ieder geval media 2016. Hoewel het nog geen afstel is, opent het wel nieuwe mogelijkheden om met de nieuwe mijnbouwwet een definitief ‘nee’ te krijgen tegen nieuwe mijnbouw in het waddengebied. Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging: ‘Dit lijkt een kanteling voor het Wadden- en energiebeleid. Dat is goed nieuws’.

Gistermiddag brachten bezorgde Terschellingers, Waddenliefhebbers en ook Kamerleden in Den Haag massaal het protestlied ‘Lekker laten zitten (die paar kuub gas)’ ten gehore voorafgaand aan een debat met minister Kamp over de omstreden gaswinningsplannen van het bedrijf Tulip Oil op Terschelling. Voor vertrek stak de nieuwe Friese gedeputeerde Michiel Schrier, ook namens Gedeputeerde Staten van Groningen, de groep eilanders een hart onder de riem.

De Waddenvereniging vindt dat er in ieder geval een stop moet komen op alle nieuwe mijnbouwactiviteiten rond de Waddenzee tot er onafhankelijk onderzoek komt naar alle plannen. De kernwaarde van het waddengebied ligt in de unieke rust, ruimte en natuur. Dat gaat niet samen met grootschalige mijnbouwactiviteiten. Hierover schreef de Waddenvereniging vorige week al samen met acht natuur- en milieu organisaties een brandbrief aan alle politieke partijen in de Tweede Kamer.