In actie voor de wilde bij

13 februari 2018

In actie voor de wilde bij

Ze zorgen voor de kers op je taart en de aardbeien onder je slagroom. Wilde bijen zijn verantwoordelijk voor 80% van de bestuiving. Ze zijn daarom onmisbaar. Toch hebben wilde bijen het niet makkelijk in Nederland. De helft van alle 385 soorten is bedreigd.

Nederland Zoemt organiseert op 9 en 10 maart de Bijenwerkdag. Met z’n allen aan het werk voor de wilde bij. Om het aantal nestgelegenheden te vergroten worden er dan bijenhotels gebouwd en steilwandjes aangelegd. De voedselvoorziening (nectar en stuifmeel) moet in dat weekend worden verbeterd door planten te zaaien en struiken te planten.

Wanneer en waar?
Op 9 en 10 maart kan iedereen, jong en oud, aan de slag. In elke provincie zijn meerdere locaties waar je iets kunt doen voor de wilde bij. Dus er is altijd een locatie bij jou in de buurt.
Doe jij mee? Schrijf je in op nederlandzoemt.nl

Thuis wat doen
De bijenwerkdag is natuurlijk ook ideaal om te horen wat je zelf kunt doen om de bijen te helpen. Moeilijk is dat niet. In vrijwel elke (zonnige) tuin past een bijenhotel. Lees op www.bestuivers.nl/bijenhotels hoe een goed hotel eruit ziet. Met het planten van inheemse, biologische planten zijn de bijen ook geholpen. Hoe meer variatie in soorten én bloeitijd, des te beter.

In april bijen tellen
Zoals bij alle planten en dieren, geldt ook voor wilde bijen dat naarmate we meer weten over aantallen en verspreiding, des te beter kunnen we beschermen. Daarom is er in het weekeinde van 21/22 april de nationale bijentelling. Iedereen kan meedoen; hoe klein de tuin of het balkon ook is. Zelfs zonder ‘buiten’ kun je tellen; je kiest een stukje park. Meer informatie hierover vind je op www.nederlandzoemt.nl

Wat is Nederland Zoemt?
LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu slaan de handen ineen. Met maar één doel. De wilde bij moet zich hier thuis voelen. Omdat hij de ruimte heeft om te nestelen en genoeg plek om eten te vinden. Samen laten we Nederland zoemen voor de wilde bij.
Nederland Zoemt is mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. De Natuur en Milieufederaties ondersteunt het initiatief met haar netwerk in de provincies.