Iedereen kan bijdragen aan verhaal van uniek landschap

1 juni 2015

Iedereen kan bijdragen aan verhaal van uniek landschap

Het online-platform van Terpen- en wierdenland, een verhaal in ontwikkeling is in de lucht. Op www.terpenenwierdenland.nl ontwikkelt zich (letterlijk) het verhaal van het unieke terpen- en wierdenlandschap langs de Friese en Groningse Waddenkust. Het verhaal wordt gezamenlijk boven water gehaald door wetenschappers en burgers.

Naterpenenwierdenland-nlast het verhaal van het hele gebied, vormen gestaag de verhalen van zes dorpen. Drie Groningse (Ulrum, Godlinze, Warffum) en drie Friese (Hallum, Firdgum, Wijnaldum). “Elke wierde en elke terp (Friese benaming voor opgeworpen hoogte, red.) heeft een eigen geschiedenis en een eigen verhaal. Wetenschappers en bewoners halen die verhalen naar boven door het doen van archeologisch en landschappelijk onderzoek. Die informatie wordt vervolgens door werkgroepen ingezet voor het herstel, beheer en de ontwikkeling van de dorpen”, aldus Karin Sjoukes van Landschapsbeheer Friesland. Bewoners kunnen zich aanmelden voor een werkgroep in hun dorp, maar ook op andere manieren hun kennis en enthousiasme inzetten.

Dorpspagina’s
Op het online platform heeft ieder dorp zijn eigen omgeving. Bezoekers vinden er het verhaal in ontwikkeling, een fotoarchief dat zich uitbreidt, evenals een ingang naar een digitale dorpsatlas met locatie-specifieke informatie.

Dorpscorrespondenten
Ook is er op de website plaats voor allerhande thema-gerelateerde berichten. Doel is namelijk, zo vertelt Sjoukes, een breed informatieplatform te creëren waarop zowel plek is voor de wetenschappelijk onderbouwde verhalen, als voor meer laagdrempelige artikelen, dorpsverhalen, foto’s en filmpjes vanuit allerhande invalshoeken. “Iedereen kan interessante informatie over terpen, wierden, omliggend landschap, hun bewoners of vondsten sturen naar de webredactie. Eenmalig, of regelmatig als zijnde dorpscorrespondent.”

Het project
Het project Terpen- en wierdenland, een verhaal in ontwikkeling bestaat uit twee fasen. In de eerste fase, waarvoor het Waddenfonds subsidie heeft toegezegd, worden zes terpen en wierden hersteld. In Firdgum, Wijnaldum, Ulrum en Warffum is het project inmiddels gestart. Hallum en Godlinze volgen in september. In de tweede fase kunnen andere dorpen de methodiek die in de eerste zes dorpen is ontwikkeld overnemen om de identiteit van hun terp of wierde te versterken. Het project is een samenwerking van de bewoners, Landschapsbeheer Groningen en Friesland, het Terpencentrum en het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen en Museum Wierdenland.