Gratis groenten in de straten van Kampen

15 september 2015

Gratis groenten in de straten van Kampen

jutten
Op zaterdag 19 september zullen op en rond de Vispoort in Kampen bergen met gratis mee te nemen groenten liggen. Deze groenten zouden anders op de akkers van telers zijn blijven liggen, omdat ze niet de juiste maat, kleur of vorm hebben. Initiatiefnemers Youth Food Movement Zwolle (YFM Zwolle) en Natuur en Milieu Overijssel hebben deze groenten samen met vrijwilligers en de Voedselbank verzameld. Via een ludieke guerilla-actie willen zij mensen bewust maken van deze vorm van voedselverspilling.  

In september zijn veel groenten en fruit rijp om geoogst te worden. De tomaten zijn ondertussen rood en sappig, de courgettes van behoorlijk formaat en ook de rode bieten en uien zijn klaar om de grond te verlaten. Bij het oogsten gaat helaas 20% van de totale productie verloren. Waarom gebeurt dat? Op de boerderij is misvorming van producten de belangrijkste reden voor het weggooien. Aardappels zijn te klein of te groot voor de oogstmachine en blijven op het land achter. En van kromme komkommers passen er te weinig in een krat. Rechte komkommers leveren daarom meer geld op. Soms verkopen telers de afwijkende producten als B-keuze of veevoer. Maar het overgrote gedeelte gaat verloren.

Guerilla actie
Om aandacht te vragen voor voedselverspilling en inwoners de waarde van voedsel te laten ervaren, organiseren Youth Food Movement Zwolle (YFM Zwolle) en Natuur en Milieu Overijssel een guerilla-actie. Van vrijdag op zaterdagnacht (19 september) leggen zij op en rond de Vispoort in Kampen bergen met misvormde groenten die zijn overgebleven tijdens het oogsten. Deze groenten zijn door de initiatiefnemers, samen met de Voedselbank en vrijwilligers in overleg met telers van akkers gejut. De mooiste producten gaan naar de Voedselbank. De overige producten delen YFM Zwolle en Natuur en Milieu Overijssel zaterdagochtend vanaf 10.00 uur uit aan voorbijgangers op de Vispoort en knopen met hen een gesprek aan.

Educatief project
Aan deze guerilla-actie is een educatief scholenproject gekoppeld. Op vrijdag 18 september gaan de groepen 5 t/m 8 van diverse basisscholen uit Kampen, Dalfsen en Raalte voedseljutten op akkers in de regio. Tijdens deze activiteit staan zij stil bij de productie van voedsel, de investering die een boer hiervoor moet doen en het belang om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Diverse akkerbouwers uit Overijssel doen mee aan deze actie, want ook zij vinden het zonde als producten op de akkers blijven liggen. Na het jutten maken de kinderen een kampvuur en eten eigen gemaakte groentesoep. De overige groenten mogen zij mee naar huis nemen.

YFM Zwolle en Natuur en Milieu Overijssel zijn initiatiefnemers van deze voedseljutactiviteiten. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Overijssel, Stimuland, de Voedselbank en diverse agrarische ondernemers, waaronder Landjuweel de Hoeve, de Zonnehorst, Eko de Eerste, Overesch Ecologische Landbouw en Biobrass.