Gezocht: Expeditiegidsen in de uiterwaarden van Kampen

2 oktober 2015

Gezocht: Expeditiegidsen in de uiterwaarden van Kampen

dierensporen 2

Natuur en Milieu Overijssel zoekt expeditiegidsen voor Expeditie Uiterwaard in Kampen. Dit is een educatieve struintocht vol uitdagende opdrachten langs de IJssel, speciaal voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. Expeditie Uiterwaard start in het voorjaar van 2016. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu opgeven voor de cursus tot expeditiegids die in januari zal plaatsvinden. 

Een half uur geleden heb je de kinderen een korte instructie gegeven over de opdrachten en nu zie je ze in groepjes verspreid langs de IJssel struinen. Vlakbij onderzoekt een groepje de bodem met een grondboor en verderop maakt een ander groepje de rivier in het klein na. Het zonnetje schijnt en de vogels kwetteren vrolijk in je oren. Je bedenkt je dat je de verrekijkers nog uit de kist kunt halen. Zie je het helemaal zitten om op zo’n manier als vrijwilliger expedities in de uiterwaarden van Kampen te begeleiden? Heb jij hart voor natuur, werk je graag met kinderen en ben je vijf dagdelen per schooljaar beschikbaar? Meld je dan aan als expeditiegids bij Natuur en Milieu Overijssel.

Expeditiegids in de Uiterwaarden
Expeditie Uiterwaard is een avontuurlijke struintocht voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs uit Kampen. Na een voorbereidende les door de leerkracht op school, bezoeken de leerlingen de uiterwaarden van de IJssel in Kampen.  Tijdens de expeditie voeren de leerlingen verschillende educatieve opdrachten uit gericht op natuurbeleving. Als expeditiegids maak je de leerlingen enthousiast met een inleidend praatje en geef je duidelijke instructie over wat ze wel en niet gaan doen. Je zorgt er voor dat elk groepje de juiste materialen meekrijgt en spreekt met hen na wat ze ontdekt hebben. Als de klas vertrekt, controleer je nog even alle materialen en zorgt dat die weer op de juiste plek opgeborgen worden. Wanneer je je als expeditiegids aanmeldt, krijg je een introductiecursus waarin je de opdrachten leert kennen, oefent met de instructie en het inleidend praatje, kennismaakt met de materialen en met het gebied waarin je gaat werken. Je werkt in tweetallen, zodat je elkaar kunt aanvullen. Natuur en Milieu Overijssel regelt de afspraken met de scholen en zorgt voor de beschikbaarheid van de materialen. Ook krijg je een vrijwilligersvergoeding per expeditie.

Reevediep
Expeditie Uiterwaard is onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Rijkswaterstaat en provincie Overijssel realiseren hier het Reevediep, een nieuwe zijtak van de IJssel ten zuiden van Kampen, richting het Drontermeer. Het Reevediep zorgt er voor dat bij hoog water de rivier meer ruimte heeft, zodat inwoners uit het gebied beter beschermd zijn tegen overstromingen. Ook neemt de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied toe. Een veiliger rivierengebied én een aantrekkelijke leefomgeving!

Opgeven
Wil je expeditiegids worden of meer informatie? Neem dan contact op met Alma Streefkerk, projectleider Educatie, Communicatie en Participatie bij Natuur en Milieu Overijssel, streefkerk@natuurenmilieuoverijssel.nl of 038-4250960.

20150921_091942 20150921_092825 20150921_093747 20150921_093839 20150921_103830 20150921_111510