Gemeente Urk trotse winnaar Klimaatbokaal 2014

12 december 2014

Gemeente Urk trotse winnaar Klimaatbokaal 2014

 

Gemeente Urk wint Klimaatbokaal 2014
Gemeente Urk wint Klimaatbokaal 2014

De gemeente Urk mag zich een jaar lang de meest klimaatvriendelijke gemeente van Flevoland noemen.  Urk werd vrijdag  uitgeroepen tot winnaar van de Klimaatbokaal in 2014 . Wethouder Post van de gemeente Urk nam met trots de klimaatbokaal in ontvangst: “Twee jaar geleden hebben we de aanmoedigingsprijs van de NMFF ontvangen. Dat was voor ons een enorme stimulans om meer te doen met duurzaamheid en meer te laten zien. We zien dat bewoners en lokale bedrijven daar de vruchten van plukken. ” Vera Dam, directeur van de NMFF, prees de kersverse winnaar: “We zijn verheugd dat Urk laat zien dat energie, klimaat en duurzaamheid inmiddels hoog op de agenda staat. Het was dit jaar een nek-aan-nek race. Gezamenlijk zorgen de gemeenten ervoor dat een energieneutraal Flevoland echt binnen handbereik is.”

De Klimaatbokaal is voor de achtste keer uitgereikt door de Natuur- en Milieufederatie Flevoland (NMFF). Zes Flevolandse gemeenten deden mee in de race om de wisseltrofee. Gemeente Urk heeft dit jaar veel in gang gezet om lokale bedrijven kennis bij te brengen over energiezuinig bouwen. Daarnaast heeft Urk maar liefst 350.000 euro subsidie beschikbaar gesteld voor aanschaf van zonnepanelen door bewoners. Ook met de visserijsector zet de gemeente stappen om het energiegebruik fors omlaag te brengen en de hoeveelheid (plastic) afval in de Noordzee te verminderen.

De onderlinge verschillen tussen de gemeenten waren dit jaar heel klein. Gezien de grote sprong die Urk heeft laten zien het afgelopen jaar in concrete stappen is ze nipt winnaar.  Ook de andere gemeenten van Flevoland doen het goed. Zeker in vergelijking met gemeenten buiten Flevoland.  Duurzame energie opwekking en energiezuinig bouwen staan hoog op de gemeentelijke agenda’s. Daarbij zoeken gemeenten meer de samenwerking met bewoners en met bedrijven en benutten ze daarbij de kracht van de energieke samenleving. De Natuur en Milieufederatie Flevoland stimuleert en ondersteunt deze samenwerking met tal van projecten (zoals lokale energieservicepunten) en met haar lokale duurzame communities (duurzaamalmere.nl, duurzaaminlelystad.nl, duurzaaminNoordoostpolder.nl, duurzaamurk.nl) 

Criteria en matrix score klimaatbokaal 2014