Geen commerciële burgervluchten vanaf luchthaven Twente

27 juni 2014

Geen commerciële burgervluchten vanaf luchthaven Twente

enschede  luchthaven" twente  airport " foto eric brinkhorstHet plan om luchthaven Twente te heropenen voor commerciële burgervluchten is van de baan. Area Development Twente (ADT) heeft dit provincie Overijssel en gemeente Enschede laten weten. Zij denken nu na over alternatieven scenario’s voor de luchthaven. Actiegroep VOLT-Twente is blij met deze uitspraak, maar houdt de nieuwe ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Nu duidelijk is geworden dat er geen commerciële burgervluchten zullen plaatsvinden, schetst ADT vier alternatieve scenario’s voor luchthaven Twente. De mogelijkheden zijn:

  • Business- en General Aviation met bedrijvigheid: gericht op businessjets en kleine luchtvaart, zoals recreatief gebruik, lesvluchten en zweefvliegen.
  • Bedrijvigheid met beperkt vliegen: bedrijven rond de start- en landingsbaan maken hiervan gebruik voor met name het testen van hun producten en incidenteel voor het aanleveren van      luchtvracht.
  • Mixed-zone aan de baan: verschillende functies kunnen zich langs de start- en landingsbaan      ontwikkelen met gebruik van de bestaande bebouwing, zoals care&cure, duurzame landbouw en ontwikkelingen op energiegebied.
  • Buitenplaats Twente: het landschap als drager van landgoedontwikkelingen, waterhuishouding,      care&cure en innovaties.

VOLT Twente
Nol Graas, voorzitter van actiegroep VOLT Twente, is blij met de uitspraak, maar volgt de ontwikkelingen kritisch. “Er liggen nog steeds scenario’s op tafel waarin sprake is van vliegactiviteiten. Wij gaan voor een alternatief waarbij niet gevlogen wordt”, vertelt Nol Graas. Volgens VOLT Twente levert een luchthaven in welke vorm dan ook alleen verlies, overlast en natuurschade op. Daarom zet VOLT Twente zich in om de landingsbaan voorgoed te laten verdwijnen. “Anders staat er toch elke drie tot vijf jaar weer iemand op met een plan voor een luchthaven”. De toekomst voor het totale gebied ligt volgens Nol Graas in een combinatie van hoogwaardige technologische bedrijven, zorgfuncties, recreatie en de agrarische sector. “Dit alles om blijvende werkgelegenheid te creëren voor Twente”, aldus de voorzitter. VOLT blijft zich inzetten voor een invulling van het gebied die een bijdrage levert aan de werkgelegenheid voor Twente, de economische ontwikkeling en het unieke karakter van het gebied.

Natuur en Milieu Overijssel
Natuur en Milieu Overijssel vindt het belangrijk dat het alternatieve scenario recht doet aan zowel het belang van de mensen, als ook het belang van de natuur. Het vierde scenario lijkt voor ons daarom de beste optie. Ook wij houden de ontwikkelingen de komende tijd nauwlettend in de gaten.