Geef natuur en milieu een stem op 22 november!

21 november 2023

Geef natuur en milieu een stem op 22 november!

Woensdag 22 november is het zover: we kunnen naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Deze verkiezingen zijn belangrijk. We hebben in Nederland namelijk snel duurzame oplossingen nodig voor grote vraagstukken. Bijvoorbeeld om Nederland voor te bereiden op klimaatverandering, de opwarming te beperken en om verdere achteruitgang van de natuur tegen te gaan. Om de natuur en het milieu een stem te geven, is het dus van groot belang dat ook jij je stem laat horen op 22 november!

Hulp bij jouw keuze

Twijfel je nog aan wie je jouw groene stem wil geven? Vul dan een stemwijzer in. Dit kost weinig tijd en helpt je om een keuze te maken op basis van inhoud. Check bijvoorbeeld het Klimaat- en Energiekieskompas. Dit kieskompas is een initiatief van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie en is ontwikkeld door Kieskompas, een onafhankelijk onderzoeksinstituut met wetenschappelijke roots. Door 27 stellingen in te vullen, kom je erachter wat de politieke partijen beloven op het gebied van klimaat en energie.

Je kunt ook de Duurzame Kieswijzer doornemen. Dit stemhulpmiddel van Vanaf Hier, een initiatief van ASN Bank, brengt de duurzaamheidsstandpunten van verschillende politieke partijen in beeld. Verder kun je nog kijken naar de Natuurscores van Stem voor de Natuur. Deze scores geven meer inzicht in hoe partijen over de natuurcrisis denken en wat ze eraan willen doen. Op Kies voor Klimaat vind je het overzicht van Urgenda om de standpunten per partij inzichtelijk te maken.

En de laatste tip: beluister de podcast Puur Natuur Verkiezingsspecial van Natuurmonumenten. Hierin vertellen politici wat natuur voor hen betekent en wat hun plannen zijn voor de natuur in Nederland.

Nu ben je er klaar voor om natuur en milieu een stem te geven op 22 november. Stem groen, gewoon doen!

‘Kies voor een ander klimaat. Stem voor rechtvaardigheid’

Een gelegenheidscoalitie van meer dan 50 maatschappelijke organisaties lanceerde de verkiezingscampagne ‘Kies voor een ander klimaat. Stem voor rechtvaardigheid’. Met een manifest roept de coalitie alle Nederlanders op hun stem te laten horen in aanloop naar de verkiezingen. De kern van het manifest is dat onze nieuwe politieke leiders menselijkheid en rechtvaardigheid als startpunt moeten gaan nemen, wanneer ze keuzes maken die impact hebben op de mensen in en buiten Nederland. Bekijk hier het complete manifest en stem voor verandering op 22 november.

Wens de natuur beterschap

22 november is hét moment om de natuur een luide en duidelijke stem te geven. De natuur zorgt altijd voor ons, maar heeft nu dringend hulp nodig. Teken je beterschapskaartje hier en roep de politiek op om de natuur beter te beschermen.