Ga met je klas op Expeditie Uiterwaard!

29 februari 2016

Ga met je klas op Expeditie Uiterwaard!

Gratis struinexpeditie langs de IJssel tussen Kampen en Wilsum

20150921_093747

Bent u leerkracht van groep 7 of 8 van een basisschool uit Kampen, IJsselmuiden, Wilsum, Grafhorst, ’s-Heerenhoek en Kamperveen? Dan kunt u met uw groep gratis deelnemen aan één van de leukste natuuruitjes uit de omgeving: Expeditie Uiterwaard. Tijdens Expeditie Uiterwaard voeren leerlingen educatieve opdrachten uit in de uiterwaarden langs de IJssel tussen Kampen en Wilsum. Een ochtend avontuurlijk struinen, beleven en leren over Ruimte voor de Rivier IJsseldelta! Ervaren expeditiegidsen begeleiden deze struintocht.

Voorbereidende les
Expeditie Uiterwaard bestaat uit twee delen: een voorbereidende les in de klas en de educatieve struintocht langs de IJssel. De voorbereidende les duurt ongeveer 1,5 uur en geeft u zelf. Om het u makkelijk te maken ontvangt u een kant-en-klare les in de vorm van een PowerPointpresentatie. In deze les leren de kinderen meer over de grote rivieren en de uiterwaarden. Ook leren zij waarom het rivierwater van de IJssel bij hen in de omgeving meer ruimte krijgt.

Op Expeditie
Na de voorbereidende les is het tijd om de laarzen aan te trekken. Onze ervaren expeditiegidsen vangen u en uw klas op en coördineren de struinexpeditie. De kinderen gaan enthousiast aan de slag met veldwerkopdrachten, zoals een mini-rivier maken, waterbeestjes scheppen, grondboringen doen en speuren naar hoogwatersporen.

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta
Expeditie Uiterwaard is onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Bij hoogwater op de IJssel bestaat overstromingsgevaar voor Kampen en het achterland. Om de waterveiligheid in dit gebied te versterken, is het nodig om de IJssel meer ruimte te geven. Daarom wordt het zomerbed tussen de Molenbrug en de Eilandbrug met ongeveer 2 meter verlaagd en wordt het Reevediep aangelegd, een nieuwe zijtak van de IJssel ten zuiden van Kampen richting het Drontermeer. Deze maatregelen zorgen er voor dat bij hoog water de rivier meer ruimte heeft en inwoners uit het gebied beter beschermd zijn tegen overstromingen. Daarnaast worden vijf uiterwaarden opnieuw ingericht om de natuurwaarden te versterken.

Praktische gegevens:
Wie? Groep 7 en 8 van basisscholen uit Kampen, IJsselmuiden, Wilsum, Grafhorst, ’s-Heerenhoek en Kamperveen
Wanneer? Mei, juni en begin juli 2017 (datum in overleg)
Hoe lang? Voorbereidende les: 1,5 uur – Struinexpeditie: 2,5 uur
Waar? Uiterwaarden langs de IJssel bij Zalk
Meenemen? Per 5-6 leerlingen 1 hulpouder

Meer informatie en aanmelden:
Natuur en Milieu Overijssel, info@natuurenmilieuoverijssel.nl, 038-4250960

Deelname is kosteloos!