Friese Voetafdruk pleit voor minder voetbalvelden

18 juni 2020

Friese Voetafdruk pleit voor minder voetbalvelden

Onder het motto ‘Wij willen minder voetbalvelden’ openen jeugdspelers van de Grouster Amateur Voetbal Club (G.A.V.C.) vandaag de campagne De Friese Voetafdruk.  Zij doen dit samen met voormalig topvoetbaltrainer/coach Foppe de Haan en voetballers van SC Cambuur en SC Heerenveen. Met deze humoristische insteek vragen zij aandacht voor een belangrijk onderwerp: de te grote ecologische voetafdruk. Iedereen heeft een stukje aarde nodig om van te leven. Beschikbaar is 1,6 hectare, we gebruiken echter bijna 5 hectare. Dat staat voor 8 voetbalvelden. De aarde wordt in een hoog tempo opgemaakt.

3 aardbollen

De urgentie om te komen tot een duurzamere levensstijl en een kleinere voetafdruk is groter dan ooit.  In 2019 viel de Earth Overshoot Day al op 29 juli. In Nederland zelfs al op 4 mei. De Earth Overshoot Day is de dag waarop we hebben verbruikt wat de aarde in een jaar aan hernieuwbare grondstoffen kan leveren. Leven op deze voet betekent dat we in Nederland 3 aardbollen per jaar nodig hebben en wereldwijd gemiddeld 1.7 aardbollen.   We leven op te grote voet. Maar, we kunnen dit veranderen! En dat is nog leuk, lekker, gezellig en goed voor jezelf, de natuur, de portemonnee en de lokale economie ook. Een kleinere voetafdruk is een grote stap vooruit.

Voetafdruk

Vanaf deze zomer t/m november 2020 brengt de campagne De Friese Voetafdruk inspiratie, acties, tips en leuke activiteiten voor een duurzamere levensstijl. De campagne zet in op het verkleinen van de Friese Voetafdruk en is gericht op Friese inwoners. Maar ook niet Friezen kunnen hun voetafdruk gratis meten. Op voetafdruknederland.nl kun je kiezen voor de test uit jouw provincie. Via circa 40 vragen over diverse thema’s als wonen, voedsel, transport, vakantie, energie, afval en goederen wordt de voetafdruk gemeten en krijg je handige persoonlijke en algemene tips voor het verkleinen ervan.

Primeur

Tegelijk met de aftrap van de Friese Voetafdruk wordt de eerste Lekker Dichtbij Streekzomer Fietsroute gelanceerd als voorbeeld van een activiteit waarmee de  vakantie, vervoer en voedings-voetafdruk kan worden verkleind. Lekker uitwaaien op de fiets deze zomer en onderweg genieten van het landschap, de natuur en het heerlijke lokale, duurzame voedsel van onze Friese voedselproducenten? De verschillende Lekker Dichtbij Streekzomer fietsroutes (van 30 tot 80 kilometer) brengen je langs bloeiende bermen van blauwe bessen naar romig ijs en van pittige kaas naar versgebakken brood en net-van-het-land-groenten.