Friese campagne voor biodiversiteit van start

16 september 2019

Friese campagne voor biodiversiteit van start

Een grote groep organisaties, waaronder de Friese Milieu Federatie, lanceert de ludieke campagne ‘Wat zullen we nou beleven’ die een brede doelgroep bewust moet maken van het belang van biodiversiteit. Want zonder biodiversiteit valt er niets te beleven!

Campagnebeeld Wat Zullen we Nou Beleven

De afname van biodiversiteit heeft directe gevolgen voor ons dagelijks leven. Veilig vrijen, een verjaardagstaart eten of een voetbalwedstrijd bijwonen zijn onmogelijk zonder biodiversiteit. Zo worden condooms gemaakt van de rubber van de rubberboom, bevrucht de bij het fruit voor de taart en wordt het verse grasveld van een voetbalstadion mogelijk door de regenworm. Door middel van dit soort voorbeelden maakt de campagne duidelijk dat In het dagelijkse leven niks mogelijk is zonder biodiversiteit, maar veel mensen vinden het nog een ver-van-mijn-bed-show.

Nederland bungelt samen met Malta onderaan de Europese biodiversiteitsladder. In ons land is de kwaliteit en kwantiteit van de natuur in rap tempo af. Een zorgelijke situatie die ons allemaal raakt.

Samen sterk voor biodiversiteit

Een breed scala aan Friese organisaties verbindt zich aan de bewustwordingscampagne; agrarische, maatschappelijke, culturele, natuur- en landschaps organisaties, onderwijsinstellingen, de provincie Fryslân en een groot aantal Friese gemeenten. Samen willen ze het belang van biodiversiteit benadrukken zonder een wijzend vingertje.

De lichtvoetige campagne loopt dit jaar. In heel Fryslân zullen de campagne-uitingen te zien zijn. De organisaties hopen een brede doelgroep aan te spreken en hebben Maxim Hartman gevraagd een aantal prikkelende filmpjes te maken. Deze zijn te zien op de website die de campagne ondersteunt.