De Drentse Voetspot: Mijn Voetafdruk, de uitdaging

23 september 2015

De Drentse Voetspot: Mijn Voetafdruk, de uitdaging

Een groep vrijwilligers in Drenthe is de uitdaging aangegaan om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Welke hindernissen of successen ze hierbij ervaren  beschrijven ze op hun gezamenlijke blog www.voetspot.nl. De Voetspot is een ontmoetingsplek voor mensen die groen en bewust willen leven, en daardoor hun ecologische impact op de wereld willen verkleinen. De Voetspot wordt gevoed door deze negen vrijwillige bloggers die de uitdaging aangaan om anders met hun eten om te gaan en daarmee een kleinere ecologische voetafdruk te creëren.

De uitdagingen van deze bloggers zijn onder andere: ‘Mezelf het hele jaar voorzien van eigen gekweekte groente uit mijn tuinkas’,  ‘Hoe ga ik als bewoner van een etage mijn voetafdruk verder verkleinen? Hoe kan ik onnodige verspilling tegen gaan?’, ‘Hoe zorg ik voor een kleinere koe-afdruk? en ‘Dagelijks thee zetten uit de tuin, de berm aan de overkant en uit de natuur verderop.’

De bloggers van de Voetspot willen ook anderen inspireren tot een duurzamere leefstijl. Daarom bloggen ze over hun ervaringen en delen deze op Facebook. Naast de verhalen over hun uitdagingen, delen ze ook recepten, tips, filmpjes, en verhalen over hun zoektocht naar voetafdrukverkleining. Zullen ze hun uitdaging volhouden? Wie haalt de meest ecologische winst? Lees ook mee!

De Drentse voetafdruk test is aanleiding voor deze bloggers om serieus aan de slag te gaan met hun voetafdruk. In april 2014 lanceerde de Natuur en Milieufederatie Drenthe deze online test, waarmee je je eigen ecologische voetafdruk kunt meten. Na ruim een jaar hebben meer dan 1.200 inwoners van Drenthe de test gedaan. In Nederland verbruiken we gemiddeld zo’n 12 voetbalvelden per persoon aan oppervlakte om in onze leefstijl te voorzien. Als we de aarde eerlijk zouden verdelen hebben we per persoon maar 4 voetbalvelden beschikbaar. Een grote uitdaging dus om onze voetafdruk te verkleinen.

Doe je met ons mee?
Je kunt je eigen voetafdruk meten via www.drentsevoetafdruk.nl.  Bepaal je eigen uitdaging of volg de bloggers en moedig ze aan. Iedereen die mee wil doen is welkom. Voor meer informatie kijk op www.voetspot.nl en op de Voetspot Facebookpagina.