Bob de ‘levend’ Bouwer wint Overijsselse Pluk Prijs 2015

26 maart 2015

Bob de ‘levend’ Bouwer wint Overijsselse Pluk Prijs 2015

Landschapsarchitect Bob Radstake wint de Overijsselse Pluk van de Petteflet natuurprijs! Bob heeft bijzondere technieken ontwikkeld en verfijnd om “Levend Bouwen” met allerlei soorten bomen en planten mogelijk te maken. Met deze technieken wil hij in 2015 beginnen met de bouw van het eerste levende dorp ter wereld. Bob en zijn team gaan daarbij alle principes van het levend bouwen demonstreren. In dit dorp worden huizen, bruggen, pergola’s en zelfs bushokjes van levende materiaal gemaakt. Uit de 14 inzendingen was dit idee het meest verrassend en innovatief.

hobbit-house-wales-wallpaper-world-wallpapers-wallpaper-hobbit-house-wallpapershobbit-plans-minecraft-lord-rings-bilbos-inside-from-movie-building-real-life-build-earth-home-style-homes-plan-wales-world-wallpapers

unnamed

 

 

 

 

 

Met levend bouwen worden bouwwerken onderdeel van de natuur en het landschap. Allerlei boomsoorten zijn hiervoor geschikt. Het combineren van levende bomen en planten met moderne bouwtechnieken en materialen leidt tot functionele levende gebouwen en objecten. Levend bouwen is niet alleen goed voor het vergroenen van de leefomgeving, maar zorgt ook voor het opvangen van regenwater en isolatie van gebouwen. Om de kennis en techniek bij een breed publiek onder de aandacht te brengen zal het levende dorp opengesteld worden voor bezoekers en krijgt het openbare voorzieningen zoals een eethuis en Bed & Breakfast.

Meewerkplaats
Om de technieken van het levend bouwen verder te brengen heeft Bob vanuit zijn bedrijf “The Green Man Project” een meewerkplaats opgericht. Hier kunnen organisatoren, (levend) bouwers, kunstenaars, architecten en geïnteresseerden samen werken aan de realisatie van Het Levende Dorp. Om publiek te bereiken heeft Bob’s team een facebookpagina opgezet die nu al 8000 volgers heeft.

Prijs
Bob ontving voor zijn plan € 250,- van Natuur en Milieu Overijssel. Ook wordt hij genomineerd voor de landelijke Pluk van de Petteflet-prijs. Waaraan een bedrag van € 3.000,- is verbonden. Met dit geld wil hij een eigen boomkwekerij opzetten voor het levend bouwmateriaal. Bekijk hier de flyer van het project!