Bijeen ‘Nul-op-de-meter’ voor corporaties en gemeenten

9 januari 2014

Bijeen ‘Nul-op-de-meter’ voor corporaties en gemeenten

Technisch kan het. Financieel loont het. Alleen, hoe organiseer je het? Een woning die geen energierekening meer heeft. ‘Nul-op-de-meter’, heet dat. Op 27 februari gaat voor woningcorporaties en gemeenten een speciale ‘Community of Practice’ van start.

In juni 2013 ondertekenden zes woningcorporaties, vier bouwpartijen en minister Blok de Green Deal Stroomversnelling. Sinds die tijd werken deze partijen, ondersteund door programma Energiesprong van Platform31, hard aan het realiseren van de gezamenlijke ambities.

Woonkosten blijven gelijk

De eerste fase behelst het renoveren van 11.000 woningen naar ‘nul-op-de-meter’, wat uiteindelijk moet leiden tot een degelijke renovatie van 111.000 woningen. Voor de huurders blijven de woonkosten meestal gelijk. Dit kan door een combinatie van drie nieuwe ideeën: 1. huurders betalen hun energiekosten aan hun corporatie, 2. corporaties investeren dat geld in renovatie en 3. bouwers leveren duurzaam gerenoveerde woningen zonder energiekosten.

Pilotprojecten en bijeenkomsten

De provincie Utrecht, het programma Energiesprong van de gemeente Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) maken graag gebruik van deze landelijke ontwikkelingen, om ook in Utrecht vaart te kunnen zetten op dit vlak. Daarom begeleiden zij niet alleen twee pilotprojecten, maar organiseren zij in 2014 ook vier bijeenkomsten over dit onderwerp. De eerste is in het bijzonder óók bedoeld voor commissarissen, bestuurders en managers van woningcorporaties, én gemeenten.

Informatie

Wat Eerste bijeenkomst van de Community of Practice ‘Nul-op-de-meter’
Waar locatie volgt
Wanneer Donderdag 27 februari, 15.45 uur – 18.00 uur (aansluitend borrel)
Voor wie Commissarissen, bestuurders, management en medewerkers van   woningcorporaties uit de Provincie Utrecht Bestuurders en medewerkers van gemeenten uit de provincie Utrecht

 

Programma

15:45 Koffie, thee
16:00 Welkom, aanleiding en programma Lot van Hooijdonk, adjunct directeur NMU
16:05 Wat is nul-op-de-meter? Wat gebeurt er al? Goede voorbeelden. Jan Willem van de Groep, programmaregisseur Energiesprong
16:40 Hoe ziet de financiële kant van de businesscase eruit? Rob Rotscheid, Finance Ideas
17:10 Wat zijn financieringsmogelijkheden?
17:30 Vragen, discussie, afspraken voor vervolg
18:00 Borrel tot 19.00 uur

Aanmelden

Wilt u graag bij de bijeenkomst aanwezig zijn, dan kunt u zich aanmelden via het aanmeldformulier.