Bestuurders en vrijwilligers nemen kinderen mee op avontuur met Mr Finney

2 oktober 2014

Bestuurders en vrijwilligers nemen kinderen mee op avontuur met Mr Finney

mr finney

Op 10 oktober lezen 150 bestuurders en vrijwilligers uit Overijssel voor aan leerlingen van het basisonderwijs. Zij lezen voor uit het door Prinses Laurentien geschreven boek Mr Finney en het raadsel in de bomen. Vervolgens gaan de lezers met de kinderen in gesprek over de waarde van natuur en de vraag hoe we samen beter met de aarde om kunnen gaan.  Natuur en Milieu Overijssel en provincie Overijssel organiseren deze voorleesactie als onderdeel van de nationale Dag van de Duurzaamheid.

Het is herfst en Mr Finney is op weg naar het bos. Onderweg komt hij zijn vriend Eekhoorn tegen, die beukennootjes aan het verzamelen is. Maar waarom heeft hij er zo veel? Hebben de andere dieren nu nog wel genoeg? Dat vraagt Mr Finney zich af in het door Prinses Laurentien geschreven boek Mr Finney en het raadsel in de bomen. Hij daagt hiermee de kinderen uit om na te denken over de wereld om hen heen. Vaak komen ze dan met frisse ideeën en verrassende oplossingen als het gaat om milieu, energie, samenleven en eerlijk delen.

Voorleesactie
Tijdens de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober horen ruim 4.000 kinderen uit Overijssel het spannende verhaal van Mr Finney. 150 bestuurders en vrijwilligers uit Overijssel lezen het nieuwe boek in de klas aan hen voor. Het thema van het boek is ‘waarde van natuur’. In het nieuwe avontuur ontdekken Mr Finney en zijn vrienden hoe ze door te delen beter met elkaar en de aarde om kunnen gaan. De voorlezers gaan na het lezen met de kinderen in gesprek over vragen als: Wat is jouw favoriete plek in de natuur? Hoe zie jij de natuur in de toekomst? Hoe kunnen wij samen de natuur helpen en wat zijn voorbeelden waarbij de natuur ons helpt?

Aftrap in Hellendoorn
Het startschot van de voorleesactie vindt om 9.00 uur plaats bij basisschool De Es in Hellendoorn. Daar bezoeken gedeputeerde Ineke Bakker, burgemeester Anneke Raven, wethouders Thomas Walder, Anja van den Dolder, Johan Koes en directeur Godelieve Wijffels van Natuur en Milieu Overijssel elk een klas. Na het voorlezen planten de leerlingen een Lindeboom op het schoolplein.